Zadaj pytanie
12 listopada 2014 21:54

Słodkośći - Batony czekolada itd ?

Chciałbym się dowiedzieć jak wpływają na organizm słodkości różnego rodzaju.Sam je ograniczyłem praktyczne do minimum żeby nie mieć problemu z siłownią od czasu do czasu zjem jakiegoś Grześka bez czekolady albo coś podobnego.Ale tu moje pytanie jak działają słodkości na organizm dodam że jestem na masie. Z góry dzięki ;)
2057
6

Witaj.

 

        Słodycze są bardzo lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Niestety musimy pamiętać, że zawierają one wiele cukrów prostych, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie nadmiernych ilości słodyczy to jedna z głównych przyczyn nadwagi i otyłości. Węglowodany proste jedzone w nadmiarze zakłócają gospodarkę hormonalna i mogą przyczyniać siż do powstawania cukrzycy typu II. Pamiętajmy jednocześnie, że jedzenie cukrów jest największym wrogiem dla naszych zębów.

     Masowa się pytanie, dlaczego sięgamy po słodycze, skoro zdajemy sobie sprawę z tego, że nie są zdrowe? Wiele osób sięga po coś słodkiego, kiedy odczuwa senność,ma organizm daje znak, ze spada poziom cukru we krwi. Są też ludzie, którzy jedzą słodycze, kiedy maja tzw. ,,chandrę". Jak wiadomo, pożywienie, które zawiera duże ilości węglowodanów sprawia, ęe podnosi się poziom tryptofanu we krwi. To z kolei przyczynia się do wzmożonego przenikania tego aminokwasu do mózgu, gdzie pobudzone zostaje wytwarzanie serotoniny. Serotonina działa w ten sposób, ze zmniejsza apetyt i poprawia humor.

      Jak już wspomniano, słodycze maja negatywny wpływ na nasze zdrowie. Objawia się to w rozmaity sposób. Po pierwsze, jedzenie słodkości w dużych ilościach może rozchwiać system hormonalny glukozy we krwi, co może przyczynić się do powstania insulinooporności. W konsekwencji moze prowadzić do rozwinięcia się cukrzycy typu II. Narażone na to są szczególnie osoby z nadwaga i otyłe.

        Kwasy tłuszczowe trans i kwasy tłuszczowe nasycone, które występują w ciastach i ciastkach, przyczyniają się do podnoszenia poziomu cholesterolu. To z kolei sprzyja rozwojowi miażdżycy i innych chorób serca.

          Pamiętajmy jednocześnie, że słodycze to produkty w dużym stopniu przetworzone. Wiele spośród słodyczy jest pozbawione jakichkolwiek witamin, minerałów i składników odżywczych. Organizm trawiąc cukier pobiera te brakujące składniki ze swoich zasobów.

         Efekty, jakie wywołuje cukier w naszym organizmie sprawiają, ze można go nazwać trucizną. Liczne badania pokazują, ze cukier pogarsza stan komórek naszego organizmu. Bezpośrednio po spożyciu następuje reakcja w paradygmatycznym układzie nerwowym, który wpływa na system trawienny. System nerwowy zostaje sparaliżowany, co osłabia zdolność trawienia. Szczególnie szkodliwe jest jedzenie słodyczy na początku posiłku.

           Duża ilość cukru we krwi sprzyja namnażaniu bakterii. Dzieje się tak dlatego, że bakterie czuja się bardzo dobrze w środowisku kwaśnym, jakie wywołuje spożycie cukru.

           Spożycie dużych ilości cukrów prostych wiąże się ze wzmożonym zapotrzebowaniem organizmu na witaminy z grupy B. Cukier nie zawiera tych witamin, toteż im więcej spożywamy cukrów prostych, tym większe zapotrzebowanie na te witaminy. Powoduje to niski poziom energii oraz osłabienie trawienia. Największemu uszczupleniu ulega zapas witamin B2 i B3. Ich brak może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie zaburzenia psychiczne i nerwowe, gdyż obie te witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego.

        Wiele osób pyta mnie o zdrowe słodycze. Takie właściwie nie istnieją, chociaż na uwagę zasługuje czekolada. Czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i dodatków, m.in. mleka w proszku, wanilii, orzechów i kawy. Kaloryczność czekolady waha się od 549-585 kcal. Na szczęście poza dużą ilością kalorii, czekolada zawiera magnez, potas, żelazo o wapń ( czekolada mleczna). Na czekoladę możemy sobie pozwolić raz na jakiś czas, szczególnie polecana jest czekolada gorzka ze względu na dużą ilość magnezu i potasu. Pamiętajmy, że znakomitymi słodyczami mogą być owoce. Można zawsze także pomyśleć o upieczeniu samodzielnie jakiegoś ciasta lub tez przygotowaniu pożywnego deseru. Z pomocą przychodzą nam rozmaite rodzaje mak: owsiana, jaglana, kokosowa, migdałowa oraz produkty takie jak twaróg, orzechy, ksylitolu czy tez owoce suszone oraz miód. Mając takie składniki i odrobinę wyobraźni możemy samodzielnie przyrządzić sernik lub tez ciastka owsiane.

dodał odpowiedź 12 listopada 2014 22:09
Słodkosci na masie tylko dla ektomorfika ktory ma problemy z nabraniem jakiejkolwiek masy . Jesli jestes endomorfikiem należy unikać
dodał odpowiedź 12 listopada 2014 22:11
Słodycze zawierają najczęściej cukry proste - to je czujemy już w jamie ustnej, gdzie rozpoczyna się ich trawienie. Cukry proste są także zawarte w mleku i owocach. Jeżeli nie wykorzystamy ich do uzupełnienia BRAKÓW w glikogenie, mogą zostać odłożone w postaci tkanki tłuszczowej. Nie przesadzajmy, można sobie pozwolić raz na kila tygodni na dzień odstępstwa od diety, gdzie zjemy słodycze. :) Możesz także zjeść czasem słodycz, jeżeli wliczysz go w bilans kaloryczny i makroskładników lub zrekompensujesz się w postaci treningu aerobowego.
dodał odpowiedź 13 listopada 2014 09:04
Ja polecam masło orzechowe najlepiej własnej produkcji. Świetna alternatywa dla słodyczy. Kupujesz kilogram orzechów różnego rodzaju po trochu mielisz to wszystko razem i włala :-). Świetnie syci, same zdrowe tluszcze i mega smaczne. Niestety jest dość kaloryczne więc musisz wliczyć w bilans.Pozdro
dodał odpowiedź 13 listopada 2014 20:42
Siemanko, słodycze zawierają cukry proste. Jeśli je zjesz raz od czasu nic Ci nie będzie. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 13 listopada 2014 21:47
Dzięki,dzięki za odpowiedzi ;)
dodał odpowiedź 14 listopada 2014 10:02
Witaj, Batony zawierają cukry proste, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, co powoduje nagły wrost insuliny. Ona natomiast obniża dość szybko poziom cukru przez co znów mamy niski poziom cukru i znów czujemy się głodni. Dlatego staramy się ograniczać słodyczne, ze względów nie tylko na poziom cukru ale i na późniejszą reakcje organizmu. Pozdrawiam
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie