Słodkośći - Batony czekolada itd ?
Witaj.
Słodycze są bardzo lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Niestety musimy pamiętać, że zawierają one wiele cukrów prostych, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie nadmiernych ilości słodyczy to jedna z głównych przyczyn nadwagi i otyłości. Węglowodany proste jedzone w nadmiarze zakłócają gospodarkę hormonalna i mogą przyczyniać siż do powstawania cukrzycy typu II. Pamiętajmy jednocześnie, że jedzenie cukrów jest największym wrogiem dla naszych zębów.
Masowa się pytanie, dlaczego sięgamy po słodycze, skoro zdajemy sobie sprawę z tego, że nie są zdrowe? Wiele osób sięga po coś słodkiego, kiedy odczuwa senność,ma organizm daje znak, ze spada poziom cukru we krwi. Są też ludzie, którzy jedzą słodycze, kiedy maja tzw. ,,chandrę". Jak wiadomo, pożywienie, które zawiera duże ilości węglowodanów sprawia, ęe podnosi się poziom tryptofanu we krwi. To z kolei przyczynia się do wzmożonego przenikania tego aminokwasu do mózgu, gdzie pobudzone zostaje wytwarzanie serotoniny. Serotonina działa w ten sposób, ze zmniejsza apetyt i poprawia humor.
Jak już wspomniano, słodycze maja negatywny wpływ na nasze zdrowie. Objawia się to w rozmaity sposób. Po pierwsze, jedzenie słodkości w dużych ilościach może rozchwiać system hormonalny glukozy we krwi, co może przyczynić się do powstania insulinooporności. W konsekwencji moze prowadzić do rozwinięcia się cukrzycy typu II. Narażone na to są szczególnie osoby z nadwaga i otyłe.
Kwasy tłuszczowe trans i kwasy tłuszczowe nasycone, które występują w ciastach i ciastkach, przyczyniają się do podnoszenia poziomu cholesterolu. To z kolei sprzyja rozwojowi miażdżycy i innych chorób serca.
Pamiętajmy jednocześnie, że słodycze to produkty w dużym stopniu przetworzone. Wiele spośród słodyczy jest pozbawione jakichkolwiek witamin, minerałów i składników odżywczych. Organizm trawiąc cukier pobiera te brakujące składniki ze swoich zasobów.
Efekty, jakie wywołuje cukier w naszym organizmie sprawiają, ze można go nazwać trucizną. Liczne badania pokazują, ze cukier pogarsza stan komórek naszego organizmu. Bezpośrednio po spożyciu następuje reakcja w paradygmatycznym układzie nerwowym, który wpływa na system trawienny. System nerwowy zostaje sparaliżowany, co osłabia zdolność trawienia. Szczególnie szkodliwe jest jedzenie słodyczy na początku posiłku.
Duża ilość cukru we krwi sprzyja namnażaniu bakterii. Dzieje się tak dlatego, że bakterie czuja się bardzo dobrze w środowisku kwaśnym, jakie wywołuje spożycie cukru.
Spożycie dużych ilości cukrów prostych wiąże się ze wzmożonym zapotrzebowaniem organizmu na witaminy z grupy B. Cukier nie zawiera tych witamin, toteż im więcej spożywamy cukrów prostych, tym większe zapotrzebowanie na te witaminy. Powoduje to niski poziom energii oraz osłabienie trawienia. Największemu uszczupleniu ulega zapas witamin B2 i B3. Ich brak może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie zaburzenia psychiczne i nerwowe, gdyż obie te witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego.
Wiele osób pyta mnie o zdrowe słodycze. Takie właściwie nie istnieją, chociaż na uwagę zasługuje czekolada. Czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i dodatków, m.in. mleka w proszku, wanilii, orzechów i kawy. Kaloryczność czekolady waha się od 549-585 kcal. Na szczęście poza dużą ilością kalorii, czekolada zawiera magnez, potas, żelazo o wapń ( czekolada mleczna). Na czekoladę możemy sobie pozwolić raz na jakiś czas, szczególnie polecana jest czekolada gorzka ze względu na dużą ilość magnezu i potasu. Pamiętajmy, że znakomitymi słodyczami mogą być owoce. Można zawsze także pomyśleć o upieczeniu samodzielnie jakiegoś ciasta lub tez przygotowaniu pożywnego deseru. Z pomocą przychodzą nam rozmaite rodzaje mak: owsiana, jaglana, kokosowa, migdałowa oraz produkty takie jak twaróg, orzechy, ksylitolu czy tez owoce suszone oraz miód. Mając takie składniki i odrobinę wyobraźni możemy samodzielnie przyrządzić sernik lub tez ciastka owsiane.