wafle ryzowe vs wasa
Witaj.
Wafle ryżowe średnio zawierają 380-400 kcal na 100g. Przy czym waga pojedynczej sztuki jest relatywnie mała, ok. dziesięciogramowy wafel dostarcza nam 38-40 kcal. Kaloryczność wafli ryżowych jest więc niewielka. Należy jednak zaznaczyć, że IG wafli ryżowych wynosi 85. Wafle są przede wszystkim źródłem skrobi – węglowodanów złożonych. Jeśli wybieramy produkt zrobiony wyłącznie z brązowego ryżu to dostarczamy również organizmowi pewną ilość błonnika, niancyny, magnezu, cynku i miedzi oraz manganu. Warto tutaj wspomnieć o procesie przetwarzania wafli zwanym ekstruzją. Chociaż poprawia strawność produktu, to jednak doprowadza do strat lizyny, jednego z niezbędnych aminokwasów. Umniejsza to wartość białka roślinnego, które znajdują się w waflach.
Do podstawowych walorów wafli ryżowych należą: trwałość oraz mobilność. Nie dość, że nie starzeją się tak szybko jak przykładowo chleb to jeszcze można je zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Dodatkowym atutem jest to, że nie są wzbogacone niektórymi dodatkami powszechnie stosowanymi obecnie w branży spożywczej. Mam tu na myśli rafinowane cukry proste lub też uwodornione tłuszcze. Produkt ten często zostaje wybierany przez sportowców jako źródło węglowodanów oraz sodu (wafle z dodatkiem soli morskiej).
Wafle ryżowe są produktem przetworzonym, co powoduje straty niektórych witamin i aminokwasów oraz sprzyja powstawaniu niezdrowego akrylamidu. Zdecydowanie lepszym wyborem byłby tutaj ryż. Porównując jednak wafle ryżowe z chlebem, jaki dostępny jest w sprzedaży, dużo korzystniej wypadają te pierwsze. W zdrowej, zbilansowanej diecie można spokojnie znaleźć miejsca na wafle ryżowe, o ile nie stanowią podstawowego źródła węglowodanów w diecie i nie są spożywane oczywiście w nadmiernych ilościach. Warto także zwracać uwagę na etykietę.
Pieczywo chrupkie ma niewiele kalorii, ok. 30 na kromkę, równocześnie jednak znajduje się w nim mniej składników odżywczych niż przykładowo w chlebie czy kaszy. Po zjedzeniu pieczywa chrupkiego bardzo szybko podnosi się poziom cukru we krwi (pieczywo chrupkie ma wysoką tzw. rozpuszczalność suchej masy, czyli łatwość rozkładu cukrów złożonych na mniejsze cząsteczki), bardzo szybko też spada, co na ogół skutkuje pojawieniem się uczucia głodu. Skutkuje to koniecznością sięgnięcia po kolejna porcje jedzenia. Suma Summarum, dostarczamy wiec większa ilość kalorii.
Do wad tego rodzaju pieczywa należy też zbyt mała ilość błonnika pokarmowego. Jak wiemy błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jeśli wiec sięgamy po pieczywo chrupkie to najlepiej jest je łączyć z produktami bogatymi w błonnik, np. warzywami.
Z reguły zawierają małe ilości tłuszczu, co nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi. Często wzbogacone są rożnymi rodzajami nasion, które zawierają pewne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy te pozytywnie wpływają na organizm. Są istotnym składnikiem tkanek i błon komórkowych, niezbędne do syntezy hormonów, wspomagaja przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu. Niezbędne w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Dodatek rożnego rodzaju nasion czy tez ziaren sprawia, że w pieczywie chrupkim znajdziemy pewna ilość witamin oraz minerałów. Przykładowo, dodatek nasion lnu i sezamu wzbogaca produkt w witaminę E, cynk, magnez, żelazo, miedz, fosfor oraz wapń.
Sięgając po tego typu pieczywo pamiętajmy też o tym, ze zawiera ono sól. Jeśli zjemy tylko 2 lub 3 kromki takiego pieczywa to nie ma powodów do niepokoju, ponieważ pewna ilość soli (ok. 5g dziennie) jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Problem zaczyna siś jeśli przekroczymy te dawkę, skutkować to może nie dość, że nadciśnieniem to jeszcze nadmierna retencja wody w organizmie. Spożywanie dużych ilości solonego jedzenia może powodować również to, ze robimy się częściej głodni.
Wracając do Twojego pytania, najlepiej sięgać po takie produkty węglowodanowe jak: ryż, kasza, ciemne pieczywo, ziemniaki, ewentualnie pełnoziarnisty makaron. Jeśli już jednak koniecznie chcesz zjeść chrupkie pieczywo, to uważam, ze pieczywo chrupkie oraz wafle ryżowe możesz stosować zamiennie. Pamiętaj jednak aby nie stały się one podstawowym źródłem węglowodanów w Twojej diecie.