kasza manna i kasza jaglana
Witaj.
Kasza manna uchodzi na najstarszy z produktów spożywczych. Niewiele spośród dorosłych osób spożywa ten produkt, chociaż ze względu na wartości odżywcze może on spokojnie konkurować z ziemniakami, makaronem czy też ryżem.
Kasza manna powstaje z najdrobniejszych, zmielonych ziarenek pszenicy. W wyniku procesu oczyszczania można uzyskać kilka frakcji kaszek. Do najpopularniejszych należą: kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej pozwalającej na jej szybsze przygotowanie. Kasza ta zawiera w małych ilościach: wit. B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, krzem, mangan. Inaczej jest z jodem jodem, którego kasza manna zawiera spore ilości. . Jod jest cenny dla naszego organizmu. Dzięki niemu tarczyca jest bowiem w stanie produkować hormony (przede wszystkim tyroksynę), współodpowiedzialne za wiele istotnych procesów, jakie zachodzą w naszym ciele, np. regulację temperatury czy przemianę materii.
Główną zaletą grysiku jest to, że jest on lekkostrawny, toteż poleca się go osobom mającym jakieś problemy żołądkowe. Produkt ten charakteryzuje się także pewną zawartością błonnika, który oczyszcza nasz organizm oraz obniża poziom ,,złego” cholesterolu we krwi. Ilość tego błonnika jest jednak raczej niska, na 100g produktu mamy jedynie 2,5g. Zawiera natomiast spore ilości skrobi. Na produkt ten powinni jednak uważać bezglutenowcy, ponieważ kasza ta ma najwięcej glutenu ze wszystkich.
IG kaszy manny równa się ok 58, zatem jest on średni. Pomimo swoich walorów odżywczych powinna być w okresie diety redukcyjnej spożywana raczej okazjonalnie. Sięgając po kaszę mannę należy koniecznie pamiętać o dużej zawartości skrobi.
Kasza jaglana szczególnie zasługuje na uwagę ze względu na to, że jako jedna z nielicznych jest zasadotwórcza, a więc odkwasza organizm. Kaszę tą uzyskuje się z nasion prosa. Ma mało skrobi, sporo natomiast dobrze przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, B6 a także żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, toteż może być jedzona przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Co ciekawe, ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, może być zatem uznana w jakimś stopniu za lek na katar.
Produkt ten zawiera spore ilości krzemionki, mającej ogromny wpływ na stawy, włosy, skórę i paznokcie. Odgrywa ponadto rolę w procesie mineralizacji kości (przeciwdziała ich odwapnieniu). Krzem jest szczególnie istotny dla osób jedząjących spore ilości białka pochodzenia zwierzęcego. W produktach tego typu krzemu praktycznie nie ma. Jagły dostarczają też spore ilości wit. E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Zaś zawarte w jaglance antyoksydanty zapobiegają powstawaniu raka. Najkorzystniejszy jest jej aminogram, kasza ta zawiera spore ilości tryptofanu.
Kasza jaglana ma dość wysoki IG, który wynosi 70. Nie należy jej jednak całkowicie eliminować z jadłospisu ze względu na obecność krzemu, który przyspiesza przemianę materii. Oprócz tego kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn.
Wracając do Twojego pytania, w czasie diety redukcyjnej możesz śmiało spożywać oba rodzaje kasz. Częściej wybieraj jednak jaglaną. Nie można też zanadto sugerować się jedynie IG wspomnianych kasz, ponieważ umiejętne ich połączenie z warzywami oraz białkiem obniża ten współczynnik.