Białko - wliczać czy nie ?
Witam, mam pytanie odnośnie białka. Czy należy uwzględniać białka zawarte np. w płatkach owsianych, ryżu ,itp. i wliczać jej do naszego zapotrzebowania na białko. Czy liczymy te pełno wartościowe z białek jaj, drobiu, mięs, odżywki białkowej.
1309
4
dodał odpowiedź 15 września 2014 11:10
W tej sprawie ile osób tyle opinii. Ja osobiście nie wliczam. Po co popadać w paranoje, ryż to węgle, kurczak to białko itp. Dużo osób ze świata kulturystyki tak robi... No ale jak już wspomnialem ile osób tyle opini.
dodał odpowiedź 15 września 2014 11:49
Witam Mateuszu
Osobiście proponuje wliczać to białko i uwzględniać je w programie żywieniowym tym bardziej jeżeli jest w towarzystwie białka pełnowartościowego pochodzącego np. z produktów mięsnych ( kasza gryczana + pierś z kurczaka). Kamilu sądzisz że organizm nie uwzględnia kalorii z białka roślinnego ? Omija je i nie wchłania bo jest białkiem z niepełnym aminogramem ?
dodał odpowiedź 15 września 2014 18:25
Wliczałbym je to nie są 0 kalorie i pomimo tego, że nie są tak dobre jakościowo organizm korzysta z nich. W dodatku w jakimś stopniu to białko się przyswaja, szczególnie w towarzystwie białek o pełnym aminogramie.