8 września 2014 20:10 •
Ilośc białka a masa ciała
Witam,
Czy przyjmowanie 2g białka oblicza się na tzw. suchą masę ciała czy ogólnie na masę ciała?
ważę 68 kg, przy suchej masie ciała 48 kg.
Czy przyjmowanie 2g białka oblicza się na tzw. suchą masę ciała czy ogólnie na masę ciała?
ważę 68 kg, przy suchej masie ciała 48 kg.
767
9
dodał odpowiedź 8 września 2014 20:17
Przyjmuje się, że najbardziej optymalną ilością białka jest 2g na kg wagi ciała, przy czym mówi o sylwetce która nie jest zatłuszczona. Jeśli ktoś jest zatłuszczony to musi przyjąć inną wagę wyjściową np: (mężczyzna) waga przy 12-15% tkanki tłuszczowej.
dodał komentarz 8 września 2014 20:22
Niestety mam zatłuszczenie 30%, czyli powinnam wybrać 48 kg suchej masy *2g białka?
dodał komentarz 8 września 2014 20:24
http://zszywka.pl/p/jaki-masz-poziom-tkanki-tluszczowej-5705265.html Tak to wygląda. Wybierz wagę, przy której masz 15-17% tkani tłuszczowej.
dodał komentarz 8 września 2014 20:29
dzięki bardzo za pomoc :)
dodał komentarz 8 września 2014 21:25
spoko:)
dodał komentarz 19 września 2014 10:36
podbijając jeszcze temat- czy z węglowodanami jest tak samo? Obliczyć przy wadze z 15-16% zatłuszczeniem czy ogólnie na masę ciała? i co jaki czas należy "aktualizować" rozkład btw? Aktualnie zmieniam rozkład co miesiąc, gdy zmienia mi się waga (deficyt kaloryczny nadal ten sam -300kcal) ale nie wiem czy robię słusznie :)
dodał komentarz 19 września 2014 12:15
Przy tym poziomie zatłuszczenia licz wszystko. Tłuszczu nie ma co karmić. Polecam obliczanie kaloryczności dity z tego wzoru: Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego.
Na samym początku należy obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jakie mamy w ciągu dnia. Jak z pewnością już wiecie, kaloria jest to energia którą spalamy nie tylko podczas wysiłku, ale również podczas myślenia, zakupów, spaceru, trawienia posiłku czy nawet odpoczynku! Wszystkie te straty należy pokryć, dostarczając kalorii (energii) z pożywienia.
Podstawowym celem odżywiania dla człowieka powinno być:
- podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli podstawowa przemiana materii PPM – BMR)
- regulację termogenezy (TEF)
- zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej (TEA)
- oraz pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności dnia codziennego (NEAT)
Wymienione powyżej elementy, składają się na CPM (całkowita przemiana materii).
Jak więc powinno wyglądać to w praktyce?
CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT
1) BMR. – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (ilość kcal jaką organizm musi otrzymywać, aby podtrzymać podstawowe funkcje życiowe w pozycji leżącej):
Dla kobiet:
665.09 + [9.56 x M(kg)] + [1.85 x h(cm)] – [4.67 x W(lata)]
Dla Mężczyzn:
66.47 + [13.75 x M(kg)] + [5 x h(cm)] – [6.75 x W(lata)]
2) TEF – termiczny efekt pożywienia: BMR x 0,1 (10%)
3) Obciążenie pracą wykonywaną w ciągu:
- Niewielki wysiłek i Średni wysiłek (praca głównie siedząca, bardzo mało ruchu np. praca przy komputerze) zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0.3 – (30%). – proponuje korzystać z tej wartości.
- Duży wysiłek – zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0,5 – (50%).
4) Dla osób ćwiczących
- Osoby początkujące = 300 kcal
- Średnio zaawansowani i zaawansowani = 400 kcal
5) Aby otrzymać CPM dodajemy poszczególne punkty: 1+2+3+4=… kcal, składające się na całkowite dzienne zapotrzebowanie.
Uzyskana wartość kaloryczna jest niezbędna, aby podtrzymywać masę ciała. W zależności od celu diety
powinno się ją korygować o odpowiedni współczynnik
Trec Nutrition Akademia Instruktorów Sportu S4
Makro osobiście ustawiam na redukcji 50:30:20, a na masie 40:40:20
dodał odpowiedź 8 września 2014 20:20
2g białka dla amatora to stanowczo za dużo. Białko rozkłada się na masę ciała czyli na tyle ile pokazuje waga. Tu masz fajny filmik Mariusza Mroza, który pokazuje jak obliczyć zapotrzebowanie, makrosy i ułożyć diete. https://www.youtube.com/watch?v=nLTEOEmgYZI
dodał odpowiedź 9 września 2014 17:51
nomalnie na mc