Dawid Pogorzelski
Treści:
Witam.
Wyniki wielu badan na temat procesow zachhodzacych w organizmie po sporzyciu bialka tak jak:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17571965
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2008837/pdf/brjcancer00347-0071.pdf
http://jnci.oxfordjournals.org/content/92/19/1592.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2377147/
sugeruja ze poprzez profil aminokwasowy bialka pochodzenia zwierzecego (np. mieso,ryby,jajka) ale takze soi nastepuje zwiekszona produkcja insulinopodobnego czynnika wzrostu ( IGF-1 ) co przyczynia sie wiekszym prawdopodobienstwem niektorych form raka tak jak rak prostaty lub okreznicy.
Moje pytanie jest nastepujace: gdybym zdecydowal sie zastapic wieksza ilosc zrodel bialka pochodzenia zwierzecego na bialko roslinne (np. soczewica) czy spozyta dzienna ilosc musialyby byc w wiekszych proporcjach niz 2g/kg masy ciala z powodu niskiej wartosci biologicznej?
Ponadto przy nizszym IGF proces anaboliczny jest mniej skuteczny ale czy w znaczacym stopniu by ograniczyc przyrost masy?
Dziekuje, Dawid.