Franz Maurer
Treści:
Witam, pytanie dosyć prozaiczne ale jakoś nie jestem w stanie tego ogarnąć... Jak to w końcu jest z tym białkiem ? Badania stwierdzają, że najlepiej jednorazowo przyjmować około 30g białka. Co to w ogóle znaczy "jednorazowo" ? 30g na godzinę ? Na dobę ?
Weźmy taką przykładową sytuację [dla uproszczenia pomijam wszystkie inne składniki]:
1 posiłek - 6:00, ~25g białka ze 100g kurczaka
2 posiłek - 9:00, ~25g białka ze 100g kurczaka
3 posiłek - 12:00, ~25g białka ze 100g kurczaka
4 posiłek - 15:00, ~30g białka z 4 jajek
5 posiłek - 18:00, ~30g białka z izolatu
Wychodzi średnio jakieś 135g białka na dobe. Powiedzmy, że to dieta redukcyjna, gdzieś tam przeczytałem, że przy diecie redukcyjnej potrzeba średnio 1,5g/1kg [powiedzmy, że ktoś waży 100kg czyli powinien na dzień jakieś 150g białka średnio przyjmować]
Pytanie jest w zasadzie takie, czy te 3h to jest wystarczająca ilość czasu żeby te 30g białka się przemacerowało w organizmie ?
Opcja 1 - przy założeniu, że człowiek nie trenuje
Opcja 2 - przy założeniu, że trenuje na siłowni, FBW, 3x w tygodniu.
Czy trening [Opcja 2] zwiększy jakoś rozkład tego białka ? Czy to jest optymalnie dostarczone białko 30g przed treningiem i 30g po treningu ?
Ogólnie rzecz biorąc, jak przyjmować białko z izolatu skoro z samych normalnych posiłków wychodzi około 30g białka/posiłęk co 3h tak, żeby się jak najlepiej wkręcało ?