Krystian Chaustowicz
Treści:
Z bcaa polecam szczególnie BCAA POWDER od Treca :)
Kształt oraz tępo rozbudowy mięśni może być uwarunkowany genetycznie, jednak podstawą jest dieta, trening oraz regeneracja.
Na redukcji najlepiej wykonywać mało powtórzeń(1-8) przy dużych ciężarach, by utrzymać jak najwięcej mięśni.
Na początek polecam Ci trening FBW, który pozna Twój organizm z siłownią. Po za tym na klatkę wykonuj typowe wyciskanie na ławeczce płaskiej sztangą i hantlami oraz rozpiętki. Aby zwiększyć masę mięsniową niezbędna jest dieta. Oblicz swoje zapotrzebowanie w kalkulatorze np. na Potreningu.pl i dodaj do niego jakieś 500-800 kcal. Kalorie i makroskładniki możesz liczyć w kalkulatorze kalorii np. na Potreningu.pl Jedz 2-3 g biała na kilogram masy ciała, 1-1,5 g tłuszczy, a resztę zapotrzebowania uzupełniaj jedząc węglowodany. Gotowe szablony posiłków diety na masę masz w Internecie. Na śniadanie polecam owsiankę z jajkami gotowanymi lub formie omleta. Do mięsa typu pierś z kurczaka czy wątroba drobiowa polecam ryż lub kaszę gryczaną oczywiście z warzywami. Na ostatni posiłek przed snem najlepiej spożyć jakieś wolnowchłanialne źródło białka np. kazeinę, twaróg czy serek wiejski.
Podobno kółko pomaga wykonać spięcie brzucha, jednak myślę, że to bezużyteczny przyrząd i tylko można bezsensownie wydać pieniądze.
Postaw nacisk na wyciskanie żołnierskie i wyciskanie hantlami na barki. Do rozbudowy mięśni jest potrzebna dieta na masę. Oblicz swoje zapotrzebowanie w kalkulatorze np. na Potreningu.pl i dodaj do niego jakieś 500-800 kcal. Kalorie i makroskładniki możesz liczyć w kalkulatorze kalorii np. na Potreningu.pl Jedz 2-3 g biała na kilogram masy ciała, 1-1,5 g tłuszczy, a resztę zapotrzebowania uzupełniaj jedząc węglowodany. Gotowe szablony posiłków diety na masę masz w Internecie. Na śniadanie polecam owsiankę z jajkami gotowanymi lub formie omleta. Do mięsa typu pierś z kurczaka czy wątroba drobiowa polecam ryż lub kaszę gryczaną oczywiście z warzywami. Na ostatni posiłek przed snem najlepiej spożyć jakieś wolnowchłanialne źródło białka np. kazeinę, twaróg czy serek wiejski.