Magdalena Rakoczy
Treści:
chciałabym zmienić dietę na białkowo-tłuszczową, lecz wiem, że zwiększenie ilości tłuszczy i białek musi odbyć się kosztem węglowodanów. jaki jest mniej więcej stosunek procentowy tych makroskładników aby nie spowodowało to zbytniego przyrostu tkanki tłuszczowej. czy chcąc zdobyć trochę więcej masy mięśniowej jest polecana ta dieta?
od niedawna spożywałam ok 200 g węglowodanów, 100 g białka i 25-30 tłuszczy. kierując się pewną zasadą: węglowodanów 4g/kg masy ciała, białka 2g/kg, tłuszczu 0,5g/kg. nie dostrzegałam zbytnio pozytywnych efektów a co więcej czułam niedostatek kaloryczny pożywienia, zresztą co się dziwić skoro to wychodziło ok 1400 kcal a moje zapotrzebowanie wynosi ok 1600-2000?