kalorie przed czy po obróbce termicznej ?
Witam. Ułożyłem sobie dietę do swojego zapotrzebowania i chciałbym zacząć ją stosować. Moje pytanie jest następujące: Mięso, jajka, ryż, płatki owsiane wrzucać na wagę po usmażeniu czy przed? bo jak wiadomo ilość kalorii po usmażeniu lub ugotowaniu wzrasta, jeżeli mam np 20g białka na posiłek. i drugie pytanie: na produktach są podane wartości i makroskładniki produktów surowych, czy po obróbce termicznej makroskładniki se zmieniają czy zostają bez zmian? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
5700
5
dodał odpowiedź 29 sierpnia 2014 06:55
Wszystkie produkty waż przed obróbką termiczną. Po obróbce termicznej wartości odżywcze pozostają bez zmian, tylko może zmienić się waga danego produktu.
dodał odpowiedź 29 sierpnia 2014 09:12
Witaj, wszystkie produkty waż przed przyrządzeniem....... Bo po przyrządzeniu, wartości odżywcze dostarcza takie same a waga danego produktu jest np. 2x wieksza, a czasem i 2x mniejsza :D...... Pozdrawiam
dodał odpowiedź 29 sierpnia 2014 11:53
Siema produkty podane przez ciebie waż przed obróbką a co do wartości makroskładników to wartości delikatnie spadają pozdro
dodał odpowiedź 3 września 2014 08:06
Wszystko przed obróbką termicznej.