Gryka w miodzie, warto czy nie warto?
w 100g
-403kcal
-6,39 białka
-85 węgli
-5,29 tłuszczy.
http://s9.postimg.org/g0oakfg26/gryka.jpg
Witaj.
Miód gryczany charakteryzuje się przede wszystkim słodkim, bardzo aromatycznym smakiem. Zawiera duże ilości fruktozy, związków magnezu, żelaza i innych biopierwiastków. Zawiera dużo witaminy C, B1, B2, PP i jest bogaty w białko. W białku miodu gryczanego znajdują się aminokwasy, takie jak kwas asparaginowy, glutaminowy i leucyna. Kaloryczność na 100g miodu gryczanego wynosi 318 w tym 0,3g białka i 79,5g węglowodanów (51,6% fruktozy oraz glukoza).
Miód gryczany doskonale sprawdza się w profilaktyce i leczeniu chorób serca i układu krążenia. Wpływ na to mają cukry proste, łatwo wchłaniane do krwiobiegu i szybko odżywiające mięsień sercowy. Przypuszcza się, że związki flawonoidowe obecne w miodzie gryczanym, w tym pochodne rutyny, mają korzystne działanie na mięsień sercowy. Miód gryczany to także bogactwo kwercyny, która wychwytuje niekorzystne dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Ponadto znajdziemy tu rudozyt, zapobiegający rozkładowi wit. C oraz samą witaminę C a także magnez uczestniczący m.in. w procesach metabolicznych.
Wiele publikacji donosi także o dobroczynnym wpływie miodu gryczanego na wątrobę. Dzieje się tak głównie ze względu na obecność choliny, której niedobory powodują uszkodzenie wątroby oraz nerek.
Miód gryczany jest pomocny przy leczeniu niedokrwistości powstałej z niedoboru żelaza. Dzieje się tak ze względu na zawartość dużej ilości żelaza, witaminy C oraz białka. Dodatkowo obecność w tym produkcie zestawu innych biopierwiastków oraz enzymów warunkuje jego przydatność w okresie rekonwalestencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach na tle nerwowym, stanach wyczerpania psychicznego. Dodatkowo badania wskazują, że systematyczne przyjmowanie tego miodu podnosi poziom hemoglobiny we krwi. Ponadto produkt ten polecany jest szczególnie osobom narażonym na kontuzje (przyspiesza gojenie ran) oraz mających wiele stresów (koi nerwy i łagodzi stres).
W okresie budowania masy mięśniowej, kiedy zależy nam na nadwyżce kalorii możesz spokojnie włączyć miód gryczany do swojego menu. Dobrze jest przyjmować go zwłaszcza rano i w okresie potreningowym ze względu na sporą ilość węglowodanów. Najlepiej jest pić miód rano, ok. 30 minut przed śniadaniem. W tym celu wieczorem rozpuść łyżkę w szklance letniej wody i pozostaw na całą noc. Jak napisano, miód ten jest bardzo zdrowy, jednak jak w przypadku wszystkich produktów zalecam umiar.