Wzrost wagi ciała , a tkanka tłuszczowa.
Nurtuje mnie jedno pytanie: w połowie czerwca ważyłam 44,2 kg (wzrost 158 cm) i tkanka tłuszczowa wynosiła 23,4% co stanowiło 10,4 kg samego "fatu". Wczoraj byłam na pomiarze wagi , która wskazała , że przytyłam 1,5 kg i ważę 45,7 kg. Tkanka tłuszczowa stanowi 27% , co daje 12,4 kg. Jakim cudem przytyłam ogólnie 1,5 kg , jeśli pomiar wskazał ,że samej tkanki tłuszczowej przybyło 2 kg? Logicznie to niemożliwe. Ponadto dodam , że w międzyczasie ( na początku lipca ważyłam 45 kg i zaprzestałam jeść nabiał) , od dwóch tygodni jednak znowu zaczęłam jeść po jednym jogurcie naturalnym dziennie i w tym czasie wzrosła waga. Czy jest możliwe , żeby tyć od jogurtu naturalnego? Jadłam go przez cały okres diety (ponad rok) i nie miałam podobnych objawów. Czy spożywanie twarogów , jogurtów i kefirów codziennie przez powiedzmy miesiąc , może spowodować pewnego rodzaju "uczulenie " organizmu na te produkty , mimo , że wcześniej takiego "uczulenia" nie było?
Witaj.
Skupię się najpierw na problemie rozbieżności w Twoim pomiarze. W analizatorach składu ciała stosowaną metodą jest metoda impedancji bioelektrycznej (BIA), która polega na przesłaniu prądu elektrycznego o niskim natężeniu i wysokiej częstotliwości przez elektrody. Zasada jest taka, że tkanka beztłuszczowa (np. mięśnie i krew) zawiera dużo wody i elektrolitów, toteż jest dobrym przewodnikiem, podczas gdy tkanka tłuszczowa stanowi przeszkodę dla płynącego prądu. Jednak przed pomiarem tą metodą należy być dobrze nawodnionym – jeśli badany będzie odwodniony, prąd może nie popłynąć przez tkankę beztłuszczową i w efekcie odczyt będzie sugerował większą jej zawartość procentową, niż jest w rzeczywistości. Dlatego też Twój wynik może sugerować dwu kilogramowy wzrost tkanki tłuszczowej. Radzę nie sugerować się tak bardzo pomiarami na tego typu analizatorach.
Przejdźmy do kwestii nabiału. Pytasz, czy nagły skok wagi może być spowodowany alergią na jogurt. Alergie pokarmowe często spowodowane są spożywaniem mleka krowiego. Prawdziwa alergia na mleko krowie jest zawsze uczuleniem na składniki białkowe mleka (kazeinę, laktoalbuminę, latoglobulinę). Zdarzają się także nietolerancje cukru mlecznego (np. nietolerancja laktozy), podłożem tego jest jednak niedostateczna fermentacja, a nie mechanizm alergiczny. Nie są znane nietolerancje tłuszczu mlecznego. (Dlatego uczulony na mleko krowie dobrze toleruje czystą śmietanę lub masło.) Objawy alergii na mleko krowie mogą się zmieniać co do miejsca i formy występowania. Również “narząd docelowy”, tzn. część ciała, gdzie uwidacznia się przeważnie uczulenie, jest zróżnicowany u poszczególnych pacjentów. Najczęściej jest to skóra (atopowe zapalenie skóry od najlżejszych do najcięższych form) i jelita (ogólna skłonność do zaburzeń trawienia, zaparcia lub biegunki, niespecyficznych zapaleń jelit).
Alergie pokarmowe objawiają się w dwojaki sposób, natychmiast w postaci obrzęków, pokrzywki i astmy oraz z opóźnieniem. Mam tu na myśli okres do kilku godzin lub nawet dni. Często taka odroczona reakcja spowodowana jest spożyciem mleka. Tego typu alergie niosą za sobą szereg objawów. Do najczęstszych należy: przewlekłe zmęczenie, ból, sztywność i rwanie w mięśniach barków, karku i pleców, które mogą współistnieć z bólem głowy, mogą przeciągać się przez dni i tygodnie. Ból kręgosłupa, rąk i nóg, powiększenie węzłów chłonnych szyi w połączeniu ze zmęczeniem i powiększeniem migdałków gardłowych. Zaburzenia psychiczne takie jak: napięcie, nerwowość, drażliwość, upór, niepokój, rozkojarzenie, zdenerwowanie połączone z drżeniem, jąkanie się, bezładna mowa, letargia, otępienie, afazja(utrata zdolności mowy). Może również wystąpić depresja, zniechęcenie i melancholia. Egzema, obrzęk naczyniowo-ruchowy, pokrzywka to popularne objawy alergii. Ból stawów i reumatyzm może być związany z alergią, jak również częstość oddawania moczu, hematuria (krew w moczu) i astma oskrzelowa. Dodajmy do tego zaburzenia żołądkowo-jelitowe, powszechnie odczuwane przez niektóre osoby, gdyż są one jednym z najbardziej powszechnych objawów alergii pokarmowej. Jeśli więc zauważasz u siebie podobne objawy, radzę skontaktować się z lekarzem.
Do innych przyczyn Twojego skoku wagi może należeć obecność estrogenów w produktach nabiałowych. Estrogeny są odpowiedzialne min. za retencję wody w organizmie u kobiet. Najlepsze wyjście z sytuacji będzie takie, że odstawisz na okres 2-3 tygodni nabiał i będziesz obserwować swoje ciało oraz kontrolować wagę. Po tym okresie włącz ponownie do diety jogurt naturalny i obserwuj się nadal. Ten prosty test na pewno rozwieje Twoje wątpliwości.