Tłuszcze z masła czy są ok?
Witaj,
Sztuką jest znaleźć prawdziwe masło spośród wielu produktów tego typu, występujących na półkach sklepowych, które są niczym innym jak produktami masło podobnymi. To właśnie one są naszpikowane tłuszczami trans, które są dla nas szkodliwe. Prawdziwe masło (min. 82%) zawiera tłuszcze nasycone w swoim składzie, ale to nie znaczy, że są one także niebezpieczne, są niezbędne ale w odpowiedniej ilości. Ludzki organizm potrzebuje również i ich do odpowiedniego funkcjonowania. Masło to także bogactwo witamin D i A. Warto zatem pozwolić sobie na nie od czasu do czasu, jednak nie w połączeniu z pieczywem, ale w bardziej zdrowy sposób np. gotowana fasola szparagowa nasączona masełkiem.
Na koniec warto wziąć pod lupę masło klarowane. Uzyskuje się je poprzez podgrzewanie na małym ogniu dzięki czemu wytrącane są substancje stałe z mleka np. białko, laktoza. Jest ono bardzo zdrowym odpowiednikiem masła i charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem oraz nie podnosi cholesterolu.