24 lipca 2014 00:32 •
co jesz na rzezbie ? a co na masie ?
co jesz na rzezbie ? a co na masie ?
1244
5
dodał odpowiedź 24 lipca 2014 09:02
Witaj,
Jedzenie na masie, a na redukcji niczym się nie różni. Możesz jeść to samo tylko w innych proporcjach. Najważniejsze jest ustalenie odpowiedniej kaloryczności diety. Oblicz swoje zapotrzebowanie : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5) i w zależności jaki masz cel : redukcja (odejmij 300-500 Kcal) oraz masa (dodaj 300-500 Kcal). To zapotrzebowanie podziel następująco : węglowodany - 50% / białko - 20% / tłuszcze - 30%. Wszystko rozbij od 4-6 posiłków w ciągu dnia. Produkty bogate w dany makroskładnik : węglowodany - kasze,ryże,makarony,płatki,ziemniaki,produkty pełnoziarniste / białko - mięsa,jaja,nabiał,ryby / tłuszcze : oliwa,oleje,różnego rodzaju orzechy. Różnica siedzi w kaloryczności diety :) POzdrawiam
dodał odpowiedź 24 lipca 2014 13:02
Witaj, oczywiscie od siebie dodam, że jesli masz problem z nabraniem masy i jestes ektomorfikiem swoja diete rownież możesz uzupełnić w tzw. nabijacze kcal. typu lody itd. Możesz również dokupić gainer, który z pewnością rownież uzupełni braki z kcal w codziennej diecie. Do obliczenia kcal najlepiej zastosuj program typu potreningu.pl. Znajdziesz tam również wiele wariantów jak i zamienników posilków w Twojej diecie. pozdrawiam
dodał odpowiedź 24 lipca 2014 22:25
Witaj, możesz jeść to samo. Dlaczego? Bo za spalanie tkanki tłuszczowej odpowiada deita redukcyjna cczyli dieta z deficytem kalorycznym + trening cardio, jeśli chcesz przybrać na masie to musisz spożywać więcej kalori niż Twój organizm normalnie potrzebuje czyli dieta z nadwyżką kalorii. Pozdrawiam
dodał komentarz 24 lipca 2014 22:26
Podział na makroskładniki to:
Węglowodany 50%
białko 40%
tłuszcze 20%