Zadaj pytanie
16 lipca 2014 14:42

Czy miałeś do czynienia z tzw. teff?

Dziś znalazłem ciekawy produkt o nazwie teff. Czy czytaliście wcześniej o tym produkcie? Miał z nim ktoś do czynienia?
2116
4

Witaj. Teff pochodzi z terenów dzisiejszej Etiopii, zwana również miłka abisyńską. Teff jest zbożem bezglutenowym. Wartość energetyczna 100 g. teffu wynosi 367 kcal (białko: 13,3g, tłuszcze: 2, 38g, węglowodany: 73,13g). Roślina ta ma tle innych zbóż unikatowy skład mineralny. Obok dużej zawartości wapnia i żelaza zboże to wyróżnia również zasobność w kwas foliowy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Teff zawiera także spore ilości metioniny i cysteiny oraz dużymi, w porównaniu z innymi zbożami, ilościami lizyny. Ważną zaletą teffu jest trwałość ziarna podczas przechowywania. Tłuszcz jest mało poddatny na jołczenie, dzięki czemu roślina ta może być przechowywana przez wiele lat.

 

Teff coraz częściej używa się jako zagęstnik w przemyśle spożywczym, przykładowo do produkcji zup w proszku, ciastek, kleików, grysików i placków. Jest również ważnym składnikiem diety bezglutenowej obok gryki, lnu, mąki z brązowego ryżu, amarantusa i quinoa. Teff stanowi cenny składnik mieszanek do wypieku chleba bezglutenowego. Chleb upieczony z dodatkiem mąki z teffu nie jest nadmiernie kruchy. Ciekawe właściwości ma także zakwas z maki teff, ponieważ Lactobacilli z zakwasu eliminują zanieczyszczenia glutenowe z wypieku, zaś cały wypiek wzbogacony zostaje kwasem foliowym.

 

Dietetycy szczególnie polecają gotowane, całe ziarna teffu na śniadanie oraz w mieszance wielozbożowej jako część obiadu. W kuchni obok trwałości teffu jest także szybkość gotowania – ok. 10-20 min.

 

Teff występuje pod postacią mąki, ziaren, płatków oraz mleka. Dobrze komponuje się z dodatkiem warzyw ale również można je przyrządzić na słodko.

dodał odpowiedź 16 lipca 2014 15:24
Witaj, podaj pelną nazwe, bo to o co pytasz ma wiele znaczen.
dodał odpowiedź 16 lipca 2014 15:58
Podaj link lub producenta...
dodał odpowiedź 16 lipca 2014 16:57
http://www.balviten.com/produkt,27,360-bauckhof_maka_teff_jasna_400g_produkt_naturalnie_bezglutenowy.html Dokładna nazwa to Miłka Abisyńska, podobne wartości odżywcze do ryżu, ale ma masę witamin i błonnika. Niestety cena jest dość wysoka.
dodał odpowiedź 16 lipca 2014 19:00
Kwestia jest do czego Ci to potrzebne? trawa z północno-wschodniej Afryki , o dobrych właściwosciach - gdyb byla u nas byla by pewnie podstawa kazdej diety, dopoki ktos by nie zrobil szczegolowych badan jej i "czegos" nie znalazl. Jeżeli masz nadmiar kasy to mozesz sie w to pobawic, dla przecietnego zjadacza chleba nie widze najmniejszego sensu zaprzatc sobie glowy takimi cudami. Wystarczy dopiąć dietę oparta na skladnikach ktore znajdziesz w 1 lepszym markecie, wyjdzie zdrowo, ekonomicznie i bez kombinacji. pzdr
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie