Zadaj pytanie
15 lipca 2014 20:49

czy mozna jesc ziemniaki?

Witam, dorzucilem ziemniaki do diety ze wzgledu na weglowodany, czy przy duzej podazy kcl moge je jesc?
9035
7

Witaj. Wbrew pokutującej w świadomości społecznej opinii, ziemniaki nie są tuczącym warzywem. Wszystko zależy od tego w sąsiedztwie jakich produktów jest podawany. Jeśli obok niego leży schabowy w panierce to oczywiście ogólna kaloryczność posiłku bardzo wzrasta. Ważna jest też ilość spożywanych ziemniaków, oczywiście wszystko co spożywamy w nadmiarze może być tuczące. Przyjrzyjmy się teraz bliżej temu warzywu.

 

Ok. 100g ziemniaków zawiera jedynie 6-70 kcal, czyli mniej niż chociażby banan. Ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi, cukru złożonego, który po spożyciu w wyniku różnych przemian biochemicznych przekształcany jest w glukozę- najprostszy cukier dla naszego organizmu. Skrobia z ziemniaków, w przeciwieństwie do tej występującej w produktach przetworzonych, występuje w otoczeniu cennych dla nas witamin. Na marginesie, warto zauważyć, że produkty wysoko przetworzone są całkowicie pozbawione witamin, ponieważ w wyniku procesu oczyszczania odrzucone zostają otoczki ziaren, które zawierają największe ilości witamin i minerałów. Wróćmy jednak do ziemniaków. Zawierają one sporo witaminy C- ok 16 mg. W 100g. Najwięcej jest jej w bulwach tuż po wykopkach. Im dłużej są przechowywane tym większe są straty witaminy C. W skład kartofli wchodzą też witaminy A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna). W bulwach znajdziemy też potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem białka roślinnego, co szczególnie powinno zainteresować wegetarian.

 

Niektóre z odmian ziemniaków są pod względem wartości zdrowotnych szczególnie istotne. I tak bataty mają spore ilości beta karotenu, przeciwutleniacza, który chroni przed niektórymi nowotworami. Fioletowe ziemniaki, o fioletowym kolorze skórki i wnętrza, są bogate w antocyjany, które obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Ze względu na zawartość potasu, ziemniaki są polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Jednocześnie warzywo zawiera bardzo małe ilości sodu (pod warunkiem oczywiście, że ich nie posolimy). Według najnowszych badań, ziemniaki zawierają tzw. kukoaminy, związki obniżające ciśnienie krwi. Więcej kukoamin mają przy tym ziemniaki gotowane niż smażone.

 

Jak już wspomniano, ziemniaki zawierają skrobię, która jest wskazana dla osób chorych na cukrzycę. Skrobia rozkładana jest stopniowo, toteż po jej spożyciu nie następuje gwałtowny skok cukru we krwi.

 

Ziemniaki to jednocześnie warzywo lekkostrawne, dlatego mogą je spożywać osoby mające problemy z układem pokarmowym, np. po zatruciach. Dzięki sporym ilościom błonnika są też świetnym ,,lekiem” na zaparcia i kłopoty z trawieniem. Przynoszą również ulgę osobom cierpiącym na zgagę, oczywiście, jeśli nie smażymy ich na tłuszczu.

 

Oczywiście, jak wiadomo, każdy kij ma dwa końce, ziemniaków powinny unikać osoby z niewydolnością nerek, w których krwi jest nadmiar potasu. Zdecydowanie warzywo nie powinno gościć na stołach osób chorych na reumatyzm, ponieważ dość często powodują one ból i sztywność stawów.

 

Ważny jest sposób przyrządzania ziemniaków. Młode obieramy jak najcieniej, w przeciwieństwie do starych, w których może gromadzić się solanina. Solanina może podrażniać żołądek i powodować bóle głowy. Bulwy gotowane na parze lub w szybkowarze tracą mniej witaminy C. Dobrym sposobem jest też wrzucanie ich do wrzątku, gotowanie w mundurkach lub pieczenie. Ważny jest także sposób krojenia kartofli, im mniej ich powierzchni narażone jest na kontakt z wysoką temperaturą tym mniejszy ubytek witamin. Oczywiście ziemniaki obieramy tuż przed ugotowaniem, ponieważ odstawione na dłuższy czas we wodzie, tracą swoje wartości. Warto również pamiętać, że w zależności od czasu obróbki termicznej zależy IG ziemniaków. I tak, białe ziemniaki, gotowane, pieczone lub purre, mają wysoki IG. Słodkie i młode, dużo niższy IG ziemniaków można znacznie zmniejszyć, zjadając je po wystudzeniu. Stygnące ziemniaki zmieniają swoją strukturę, co powoduje, że węglowodany są wolniej uwalniane do krwi.

dodał odpowiedź 15 lipca 2014 21:02
Ze spożywaniem ziemniaków związane jest wiele mitów, z których najważniejszy brzmi: „ziemniaki tuczą”. Fakt, tuczyć mogą zjadane w nadmiarze, podobnie jak tuczyć może ryż czy kasza kiedy będziemy się nimi objadać. Same w sobie jednak ziemniaki są dość niskokaloryczne, ale wbrew temu co wielu sądzi – nie są niskowartościowe. Oczywiście najlepszą opcją jest spożywanie ziemniaków gotowanych na parze „w mundurkach”.Taki sposób obróbki termicznej zmniejsza straty w witaminach i elektrolitach których ziemniak jest źródłem. Właściwie przyrządzony ziemniak będzie zawierał całkiem sporo potasu, pewną dawkę magnezu, witamin C i PP oraz błonnika. 100g surowych ziemniaków dostarcza jedynie 15 – 18g węglowodanów, a więc 4 – 5 razy mniej niż 100g kaszy czy ryżu. Ziemniak jest także jednym z niewielu źródeł skrobi o działaniu alkalizującym.
dodał odpowiedź 15 lipca 2014 21:03
Witaj, oczywiście że tak. Pozdrawiam
dodał komentarz 15 lipca 2014 21:14
A zapomniałem dodać ziemniaki bardzo dobrze odkwaszają organizm ;)
dodał odpowiedź 15 lipca 2014 21:06
Witaj ! oczywiście że możesz jeść ziemniaki na diecie 100g ziemniaków ma około 77kcal a po za tym ziemianki są lekko strawne. Pozdrawiam ;)
dodał odpowiedź 15 lipca 2014 21:22
Ziemniaki są jednym z najlepszych źródeł węglowodanów, a za razem są lekko strawne i dobrze odkwaszają organizm.
dodał odpowiedź 15 lipca 2014 21:55
Ziemniaki są doskonałym zamiennikiem ryżu. Jeśli przygotowujesz sobie powiedzmy 4 posiłki dziennie to spokojnie ziemniaki mogą zastępować kasze/ryż w 1-2 posiłkach oczywiście staraj się ich nie przygotowywać na głębokim tłuszczu :)
dodał odpowiedź 14 sierpnia 2014 14:51
Ziemniaki czemu nie tylko nie rób z nich frytek :p d
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie