10 lipca 2014 16:32 •
Optymalne odstępy między posiłkami?
Witam. Z racji, że bardzo zaskoczyłem się pozytywnie przy ostatnim pytaniu, a zarazem pierwszym, to mam do was pytanko numer dwa. Co ile najlepiej jeść swoje posiłki? 2h? 3h? Chodzi o to, że pracuję na zmiany. Pon/Wto o 5, Śro/Czw o 8-9, Pią/Sob o 5 i Niedziela przeważnie 9-10. Nie chcę jeść o godzicie 23-24, bo wydaje mi się to zbyt późną porą. Moją kolacją byłby twaróg, który starczyłby na całą noc rozkładu i stymulacji mięśni do rozwoju. Co poradzicie?
405
6
dodał odpowiedź 10 lipca 2014 16:35
Witaj, optymalne odstępy między posiłkami to od 2,5-3 godziny ;)
dodał odpowiedź 10 lipca 2014 16:37
Witaj,
Rozkład godzin zależy tyle ile masz czasu :) Możesz rozbić swoją kaloryczność na 3 posiłki lub również możesz to rozbić na 6 posiłków. Tutaj nie ma jakieś wielkiej zależności, ważne jest to aby kalorie i makroskładniki na koniec dnia się zgadzały :) Pozdrawiam
dodał komentarz 10 lipca 2014 17:28
Dzięki wielkie. Przepraszam, że nie napisałem, że rozkładam to na 6 posiłków. Rozumiem, że wszystkie kalorie muszę się zgadzać itd, ale czy powiedzenie, żeby nie jeść po 18, bo się słabo rozkłada to mit? Oraz planuję wypróbować tańszą alternatywę dla piersi czyli wątróbkę drobiową (dodam pieprz i chili)) i mogę jeść bez problemu. Ogólnie też będzie problem z daniem, które wyliczyłem, ponieważ dojdzie 6g tłuszczu za dużo oraz 30 kcal za dużo. Małe wartości, więc mógłbym wydłużyć cardio o 10-15 min i powinno być ok :) Białko oraz węglowodany zgadzają się idealnie z czego jestem zadowolony :) Danie to 150g ugotowanego ryżu plus 139g wątróbki drobiowej, pół łyżki oliwy z oliwek na podsmażenie. Razem to wszystko daje 396kcal, 30g białka, 40g węglowodanów, 13,5g tłuszczu. Co o tym sądzisz?
dodał komentarz 10 lipca 2014 17:32
Na początku powiem, że to jest jedne wielki mit :) Co do drugiej części pytania, jeśli masz deficyt 300 czy 500 Kcal i przekroczysz to o 50 Kcal czy 100 to wciąż będziesz na deficycie czyli będziesz chudł :) Co do posiłku jeśli spełnia makro i mieści się w kaloriach to jak najbardziej. Pozdrawiam
dodał komentarz 10 lipca 2014 18:14
Problem jest taki, że wyliczyłem te dane na surowej wątróbce, ponieważ każde inne dane to smażona na smalcu albo na oleju z mąką i cebulą... Czy jakoś mocno mój sposób, czyli podsmażenie na 5ml oliwy z oliwek wpłynie na końcowy rezultat?
dodał komentarz 10 lipca 2014 18:27
Szczerze to tak jak mówiłem, jeśli deficyt jest znaczący np. 500 lub 300 Kcal to nie ma takiej możliwości :) Pozdro