2 lipca 2014 22:57 •
Żółtko jaja kurzego.
Witam! Mam pytanie dlaczego niektórzy (większość?) zawodowych kulturystów nie zjada w ogóle żółtek jaj skoro są bogatym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów?
1313
5
dodał odpowiedź 2 lipca 2014 23:01
Witaj, bo jeśli kulturysta zjada około 500g białka na śniadanie i dodał by do tegł żółtka to przez reszta dnia nie je tłuszczu. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 2 lipca 2014 23:05
Zgadzam się ale nie mówię tu o każdym jajku z żółtkiem tylko żeby do kilku białek dodać jedno/dwa żółtka choćby dla samego smaku czy urozmaicenia diety. Chodzi tu więc bardziej o kwestię samego przyzwyczajenia?
dodał komentarz 2 lipca 2014 23:08
Ja na przykład robię omlet z całych jaj nigdy nie wyrzucam żółtek ;)
dodał odpowiedź 3 lipca 2014 11:41
Witaj, tutaj chodzi przede wszystkim o kaloryczność. Właśnie przez żółtka które są dość kaloryczne, kulturysta czy amator może na redukcji po prostu nie zmieścić się w kaloriach, ale nie popadajmy w paranoje. Dobrze wszystko ustalone i nie ma potrzeby wyrzucać żółtek :) Pozdrawiam