Zadaj pytanie
22 czerwca 2014 16:53

Jak liczyć ilosc bałka w mięsie?

W 100 gramach kurczaka jest 20g bialka. Ale liczymy to przed obróbką termiczną czy po? WIadomo ze po obrobce mieso traci na wadze.
500
5
dodał odpowiedź
dodał komentarz 22 czerwca 2014 22:39
Dzieki.
dodał odpowiedź 23 czerwca 2014 18:52
Oczywiście wszystko liczymy przed
dodał odpowiedź 23 czerwca 2014 22:36
Siema. Zawsze liczymy przed obróbką termiczną, zwłaszcza mięsa. Po ugotowaniu mięso zmienia swoją gramaturę (oddaje wodę itp.) przez co jak napisałeś traci na wadzę, co może wprowadzić w błąd przy liczeniu makroskładników z tego produktu. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 24 czerwca 2014 00:42
Dzieki wam :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie