Przyswajalnosc białka.
Mam pytanie odnośnie przyswajalności białek. Na wielu forach czytałem o przyswajalnosci białek z różnych produktów. Lecz nadal nie wiem jak to jest do końca. Na jednym z for czytałem, że białka z mięs są przyswajalne tylko w 30%, natomiast z jaj to aż 98% przyswajalności. Wiadomo, że diety nie mozna opierac tylko na jajkach i ryżu;-). Ale jest to bardzo nurtujące mnie pytanie, więc pytam. Kolejnym pytaniem jest to czy serki wiejskie, to dobre rozwiązanie w dostarczaniu białka organizmowi na masie, czy jednak nie? Z góry dziękuje na odpowiedź, pozdrawiam i życze miłego dnia.
Witaj.
Zacznijmy od przyswajalności białek. Otóż po części masz rację, białko z jaj posiada najbardziej zbliżony aminogram do białka ludzkiego i uważane jest za jedno z najlepszych. Nie prawdą jednak jest, że białko z mięsa ( w tym piersi z kurczaka) przyswajane jest w 30%. Wyobraź sobie sytuację kiedy kulturysta mający zapotrzebowanie 300g białka, normalnie zjada przykładowo – 500ml białek jaj + 200g wołowiny + 1kg kurczaka. Gdyby z tego przyswajało się 30% to można by przyjąć, że ma w diecie około 105g białka. Chcąc dostarczyć w posiłku 50g białka musiałby zjeść około 700g kurczaka na raz! Jest to wręcz nie wyobrażalne zakładając, że ma takich posiłków z kurczakiem w ciągu dnia np. 4. Jak więc widzisz, możesz zachować spokój i kierować się tabelami kalorycznymi gdzie masz rozpisane makro i na tej podstawie komponować diety i nie martwić się o jakieś niedorzeczności. Co do drugiej części pytania to serek wiejski to średnie rozwiązanie na dłuższa metę, jeżeli chcesz już koniecznie korzystać z nabiału wybierz twaróg chudy, a jeżeli masz problem ze zjedzeniem odpowiedniej jego ilości, to ja osobiście wrzucam go do miski i zalewam 2 łyżeczkami zaparzonej kawy rozpuszczalnej w której rozpuszczam 10 słodzików. Tym sposobem mam słodki kawowy krem z mega wartościami odżywczymi.