Zadaj pytanie
3 czerwca 2014 10:20

Alergia przeszkadza w nabraniu masy

Witam. Mam 174cm wzrostu i ważę 60kg, na siłownię chodzę już od 3 miesięcy. Ostatnio dowiedziałem się że jestem uczulony na cały nabiał oraz na gluten (produkty zbożowe). Nie umiem poradzić sobie z braniem masy, Białko jeszcze daje radę, gdyż jem dużo mięsa i ryb. Lecz problem mam z węglowodanami. Z góry dziękuję za pomoc.
499
4

Witaj.

 

Nie da się ukryć, że brak możliwości spożywania produktów, w których składzie jest gluten to jakiś problem. Dziwi mnie jednak Twój problem z węglowodanami, gdyż śmiało możesz spożywać ryż, kukurydzę, kasze oraz ziemniaki. Osobiście w procesie budowania masy mięśniowej korzystam głowie z ryżu i ziemniaków, więc myślę, że to będzie dla Ciebie też dobre rozwiązanie. Dodatkowo kaloryczność posiłków możesz podbijać oliwą z oliwek i śmiało spożywać wszystkie świeże warzywa i owoce. Mimo Twoich ograniczeń, myślę, że wciąż masz dość sporą gamę produktów, które stanowią pełnowartościowe źródło węglowodanów do wyboru.

dodał odpowiedź 3 czerwca 2014 18:35
Siema. A masz alergie na tylko jednej rodzaj glutenu? Tak jak napisałeś, tego w produktach zbożowych? Czy może masz zdiagnozowaną celiakie? Natomiast jeżeli chodzi o źródła węglowodanów, które nie zawierają glutenu i mogą być składnikami diety bezglutenowej to są nimi takie produkty jak : ryż biały, brązowy, kasza gryczana, jaglana, ale również makarony, tyle, że zrobione z mąki bezglutenowej. Na opakowaniach powinno być oznakowane, które zawierają, a które nie zawierają glutenu. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem. Pozdrawiam :)
dodał komentarz 3 czerwca 2014 19:32
Tak, mam uczulenie na wszystkie rodzaje glutenu. Dzięki za pomoc, nie wiedziałem o istnieniu makaronów bezglutenowych, oraz płatków różowych czy jaglanych :)
dodał komentarz 3 czerwca 2014 19:43
Istnieją makarony bez glutenu ale naprawdę czasami trzeba się naszukać. Patrz po opakowaniach i wyszukuj takich znaczków z przekreślonym zbożem i podpisem na zasadzie "produkt bezglutenowy". Różnica polega na tym, że te bez glutenu są po prostu zrobione z mąki bezglutenowej :) Pozdrawiam.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie