Produkty na masie ?
Witaj.
Gainery ze względu na dużą zawartość cukrów są faktycznie słabym dodatkiem do diety jeżeli komuś zależy na czystej i dobrej jakościowo masie mięśniowej. Najlepszym rozwiązaniem przy założeniu, że masz ułożoną zbilansowaną diete, będzie co tygodniowe zwiększanie kalorii posiłków przez dodawanie np. 100kcal ( czyli około 25g węglowodanów ) równomiernie rozkładając tę wartość na ilość spożywanych posiłków. Inaczej mówiąc, jeżeli masz 5 posiłków dziennie z węglowodanami, wówczas dorzucasz co tydzień po 5g węgli do każdego z nich. Jeżeli zauważysz, że zaczynasz się zatłuszczać, możesz dodać 20min cardio 3x w tygodniu po treningu siłowym i obserwować co się będzię działo. Dobre węglowodanowe produkty na masie, którymi możesz podbijać kalorie to ryż basmati biały i brązowy, ryż dziki i brązowy, kasza gryczana palona, niepalona, płatki owsiane górskie, ziemniaki i bataty, możesz także dorzucić sobie kaszę jaglaną.