Masa i rzeźba jednocześnie?
Witamy,
niestety nabieranie masy mięśniowej i redukcja wagi to dwie sprzeczności. Nabieranie masy wymaga dodatniego bilansu kalorycznego, a redukcja wagi – ujemnego.
Zapotrzebowanie kaloryczne:
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
Jeśli celem jest „jakościowa“ masa należy przyjąć lekko dodatni bilans kaloryczny.
Ogólnie w diecie redukcyjnej powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery jeśli nie jest Pan uczulony na białko pochodzenia krowego, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, które poprzez ujemny bilans kaloryczny ułatwiają/przyspieszają odchudzanie, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Podobnie wygląda sprawa z posiłkiem potreningowym. Jednak należy pamiętać, że kompozycja posiłków zależy od rodzaju diety i aktywności fizycznej w ciągu dnia oraz pory treningu.
Koniecznie należy „kręcić“ aeroby, 3 razyw tygodniu po 30-35min wystarczy. Przyda się także suplementacja aminowkasami BCAA w celu ochrony mięśni oraz poprawy regeneracji.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):