Jedzenie całych jaj
Czy mogę bezpiecznie jeść około 6-8 całych jaj dziennie ?
1480
8
Witamy,
kwestię spożywania została przedstawiona w poniższym odcinku Zapytaj Trenera.
Cholesterol a spożywanie jajek:
https://www.youtube.com/watch?v=aJ0z3CSVEQs
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):
dodał odpowiedź 17 października 2013 10:16
Teoretycznie możesz ale kontroluj ilość tłuszczy w diecie. Całę jajo ma ok 10g tłuszczy czyli w ten sposób będziesz dostarczał 60 do 80 g tłuszczy z samych jaj. Jak masz zapotrzebowania na tłuszcze w tym przedziale to nie polecam bo nie uzupełnisz diety zdrowymi tłuszczami.
dodał komentarz 17 października 2013 10:20
tu masz odpowiedz..wiadomo co za dużo to nie zdrowo ale żółtka warto jeść chociaż by z powodu "Lecytyny"
Nie ma nic gorszego niż jajecznica bez żółtek. Obrzydliwa biała melasa bez smaku, fuj! Tylko po co zmuszać się do jedzenia czegoś tak niedobrego? Czy niewiedza powoduje wyrzucanie przez nas żółtek? Powody podawane są różne, ale większość z nich bazuje na niewiedzy z amatorskich źródeł i medialnych oszustwach margarynowego lobby, które to ustaliło normę spożycia na 1 jajko tygodniowo. Za dużo kalorii, za dużo tłuszczu, za dużo cholesterolu, od nadmiaru jajek grozi bezpłodność, ble ble ble…
Tym czasem żółtko to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, której w żadnym wypadku nie należy się pozbywać. A oto lista dobrodziejstw którą tracimy wyrzucając żółtka:
Lecytyna
Lecytyna bierze udział w procesach metabolicznych, jest częścią składową tkanki nerwowej, zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych, obniża poziom cholesterolu LDL, zapobiega nadmiernej kumulacji tłuszczu w wątrobie. Więc zupełnie niepotrzebnie martwimy się o wysoki poziom cholesterolu.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - zawartość w jednym żółtku:
A - 177ug
D - 0,9ug
E - 0,4ug
B2 - 0,2mg
B12 - 1ug
Folacyna - 30ug
Beta-karoten - 5,8ug
Dostarczamy te witaminy razem z tłuszczem, więc nie trzeba się martwić o przyswajalność.
Minerały - zawartość w jednym żółtku:
Sód - 10mg
Potas - 25mg
Wapń - 29mg
Fosfor - 117mg
Magnez - 3mg
Żelazo - 1,4mg
Cynk - 0,7mg
Tłuszcze:
Nasycone - 37%
Jedno-nienasycone n-6 - 54%
Wielo-nienasycone n-3 - 9%
Rozkład makro dla jednego żółtka:
Białko - 3g
Tłuszcz - 6g
WW - 0g
Wartość energetyczna - 63kcal.
Witamina E, prekursory witaminy A, betaina, selen, chrom i kwasy tłuszczowe obecne w jaju obniżają nadciśnienie, poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, zapobiegając w ten sposób zawałowi, dusznicy bolesnej oraz zakrzepicy. Znajdujący się w jaju chrom obniża we krwi poziom „złego" cholesterolu i cukru, poprawiając produkcję insuliny. Równocześnie obecne w żółtku naturalne sterole podnoszące we krwi poziom „dobrego" cholesterolu, w efekcie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału. Obecna w jaju cholina i witaminy z grupy B wzmacniają pamięć.
Czy dalej chcecie wyrzucać żółtka czy nie - Wasz wybór. Ja od lat zjadam codziennie rano 4 całe jajka. Poziom cholesterolu ostatnio zbadany - w normie. Na śniadaniach z żółtkami zredukowałem się 20kg w 8 miesięcy, więc nieprawdą też jest, że żółtka tuczą.
Największa wartość jajka - ugotowane na miękko.
dodał komentarz 17 października 2013 11:07
W jaki sposób jest jeść jaka najzdrowiej? Jajecznica, omlety na twardo, na mieńsko, kogiel mogile, może inne opcje, może na przemian?
dodał odpowiedź 17 października 2013 11:15
no ja w tej chwili zapotrzebowanie mam na poziomie ok. 90 g. Dodtkowo dziennie dodaje do posiłków 20 g oliwy z oliwek . Także wydaje mi się że mieszczę się w zapotrzebowaniu dziennym
dodał komentarz 17 października 2013 12:38
No to w takim razie nie widzę przeszkód w jedzeniu tylu całych jaj dziennie :)
dodał odpowiedź 17 października 2013 12:51
jedz jak lubisz :)
dodał komentarz 17 października 2013 13:58
Ale który z podanych sposóbów poniżej jest naj zdrowszy?
dodał odpowiedź 17 października 2013 19:39
podobno na miękko :) ale omlet najlepszy :P Smacznego :D