6 kwietnia 2014 18:30 •
REDUKCJA - co obniżyć?
Przechodząc na dietę redukcyjną, najlepiej jest obniżyć spożywanie węglowodanów czy tłuszczy. Słyszałam różne opinie, jedni stosują zasadę "fat low" a inni obniżają węglowodany w swojej diecie. Co jest lepszą metodą?
1026
3
dodał odpowiedź 6 kwietnia 2014 18:55
W trakcie diety z ujemnym bilansem kalorycznym wszystko trzeba robić stopniowo.
Zacznij od obniżenia kalorii z tłuszczy koszem podwyższenia węgli to bardzo ważne ponieważ węglowodany działają jak paliwo i są najbardziej potrzebne naszemu organizmowi .
im dalej w redukcje tym będzie ci łatwiej wytrzymać jeśli utrzymasz Węgle na wysokim poziomie.
proponuje taki rozkład 60% carbs 25% protein 15% FAT :) pozdrawiam !
dodał odpowiedź 6 kwietnia 2014 23:35
Białko tez trzeba obnizac jak masz np 2g/kg masy Ciala przy wadze 90 kg bedziesz spozywal 180 g, a jak zejdziesz do 85 kg to ilosc białka tez sie zmienia do 170 g. Tak samo ze wszyskimi makro. Najlepiej "eksperymentowac" na sobie tzn obnizaj wegle i zobacz jak bedzie sie twoj organizm zachowywal waz sie i obsewuj;)
dodał odpowiedź 7 kwietnia 2014 14:33
Zrób tak. Najpierw rozłoz sobie bialko około 1,6g na kilogram masy ciala, okolo 1g tluszczu na kilogram masy ciala a reszte dawaj w wegle. Cała reszte wyrzuć. Pozniej obcinająć obcinaj glownie z węgli i np po ubytku 3,4 kg ucinaj rowniez z białka i tluszczu poniewaz zapotrzebowanie na nie ulegnie zmianie ( zmniejszy sie) robisz to tak 3/4 * 1,6= 4,8g/6,4g i tyle gram utnij z białka. To samo robisz z węglami spadło te 2,3 kg to ucinasz te 3g tluszczu.I nie patrz na zadne diety typu low carb low fat tylko trzymaj prosta diete. .