Jak często można spożywać wątróbke?
WItam,
Mam pytanie na temat wątróbki, jak często można spożywać to mięso? Ze względu iż jest to tanie mięso chciałbym włączyć je do swojej diety. Kolejne pytanie to jak wygląda sytuacje ze aspektami zdrowotnymi?
Czytałem że wątróbce odkładają się wszystkie antybiotyki i chemiczne substancje podawane kurczakom podczas wzrostu.Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam,
Krzysztof
Mam pytanie na temat wątróbki, jak często można spożywać to mięso? Ze względu iż jest to tanie mięso chciałbym włączyć je do swojej diety. Kolejne pytanie to jak wygląda sytuacje ze aspektami zdrowotnymi?
Czytałem że wątróbce odkładają się wszystkie antybiotyki i chemiczne substancje podawane kurczakom podczas wzrostu.Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam,
Krzysztof
878
2
dodał odpowiedź 18 marca 2014 15:27
Wątroba drobiowa czy też wołowa to nie mięso, zaliczamy je do podrobów. Co do częstotliwości, nie powinno się jej nadużywać, myślę że raz czy dwa w tygodniu nie powinno wnosić nic złego. Co do chemii, są różne opinie, podobno coś zostaje więc nie jemy codziennie. Jeśli chodzi ci o tanie źródło białka to dobrze celujesz, możesz również poszukać w sklepach serc drobiowych lub wołowych, posiadają dużo białka jednak drobiowe mają znacznie więcej tłuszczu. Z taniego białka również żołądki drobiowe, są trochę gumowate ale prawie samo mięcho.
dodał odpowiedź 18 marca 2014 19:52
Witaj, kolega dobrze przedstawił ile razy powinno się spożywać, a co do twoich obaw związanych z chemią w wątróbce. Szukaj na opakowaniach certyfikatów weterynaryjnych lub innych tego typu. Jest to pewność, że wątroba jest zdrowa i była badana. Pozdrawiam