15 marca 2014 21:00 •
Podział Makroskładników
Witam. Wszędzie Czytam Że Makroskładniki Powinno Się Rozdzielać Na Następujące Części:
Węglowodany 50%
Białko 20-30 %
Tłuszcze 20-30%
Lecz To Wszystko Jest Na Utrzymanie Stałej Wagi. Jak Podzielić Te Makroskładniki Podczas Redukcji ? ;(
Węglowodany 50%
Białko 20-30 %
Tłuszcze 20-30%
Lecz To Wszystko Jest Na Utrzymanie Stałej Wagi. Jak Podzielić Te Makroskładniki Podczas Redukcji ? ;(
1586
2
dodał odpowiedź 15 marca 2014 21:09
Polecam ci obejrzeć ten filmik , nalepiej samemu obliczyć makro i kcal bo niektóre kalkulatory zle liczą http://www.youtube.com/watch?v=nLTEOEmgYZI
dodał odpowiedź 15 marca 2014 22:26
Siema. To pula kalorii decyduję o utrzymywaniu wagi itd. To co podałeś to jest po prostu podział makroskładników. Tzn. Załóżmy że na utrzymanie wagi potrzebujemy 3000kcal. z tego 50% to jest 1500kcal. Jednak jeżeli wchodzimy na redukcję i ucinamy załóżmy 500kcal i jesteśmy na deficycie kalorycznym wtedy te 50% z 2500 kcal liczymy i wychodzi nam 1250kcal pozyskiwanych z węglowodanów. Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło. Ale taki rozkład jaki podałeś można stosować do utrzymania wagi, redukcji i masy. Ilość kalorii będzie decydować o tym czy będziemy gubić wagę czy może na niej przybierać. Jednak jeśli nie jest to dla Ciebie dalej zrozumiałe to wylicz sobie najpierw zapotrzebowanie (np. ze wzoru : waga x 24 x 1.3-1.7 (w zależności od aktywności fizycznej) odejmij od tego 200-500 kcal. No i załóżmy że po ucięciu tych kalorii wyszło Ci 2000 kcal. No i wtedy przyjmij sobie, że będziesz spożywał ok 2g białka/kgmc, ok 1g tł/kgmc a resztę zapotrzebowania uzupełnij węglowodanami. 1g białka to 4kcal (podobnie węglowodany), natomiast 1g tłuszczu to 9kcal. Jeżeli jeszcze masz jakieś wątpliwości do daj znać :) Pozdrawiam.