czy tenować podczas robienia masy ?
Chciałbyć przybrać jeszcze na masie 7 kg czy utrzymywać w ttakcie tego dalsze moja ciczenia? Aktualnie mam 18 lat 180 cm wzrostu i ważę około 75 kg +/- chcialbym dobic jakos do 82 i wtedy zaczac pozadny trening. cwicze 4 razy w tygodniu i jak zauwazylem to jem w miare duzo staram sie odzywiac zdrowo wykluczylem calkowicie slodycze i fast foody juz od dluuuuzszego czasu lecz nie nmoge przybrac w ogóle na masie poradzcie cos
z góry dziękuję i pozdrawiam
z góry dziękuję i pozdrawiam
1462
10
dodał odpowiedź 26 lutego 2014 21:55
" wtedy zaczac pozadny trening" to teraz jak trenujesz?
dodał komentarz 26 lutego 2014 22:02
chodzilo o to czy teraz sobie odpuscic i wtedy wziasc sie spowrotem za treningi
dodał komentarz 27 lutego 2014 07:55
a to jak chcesz przybrać na masie nie trenując? Roztyć się?
dodał odpowiedź 26 lutego 2014 22:18
Cześć,j est jedna odpowiedź na twój problem ! Trzeba więcej jeść. Więcej kalorii i masa pójdzie. Ja bym na twoim miejscu może masowałbym do 90 kg śmiało i z tego redukcje robić :) Jeśli jednak nie dałbyś rady ( dałbyś uwierz mi ) to możesz się wspomóc gainerem :) Pozdrawiam
dodał komentarz 26 lutego 2014 22:34
no dobrze ale to nadal nie odpowiedziales po czesci an moje pytanie czy mam nadal utrzymywac swoj trening czy dac sobie spokoj ?
dodał komentarz 26 lutego 2014 22:37
Dlaczego dać sobie spokój ? Cały czas trenować a wszystko przyjdzie z czasem. "Nie od razu Rzym zbudowano."
dodał komentarz 26 lutego 2014 22:44
no jest w tym troche prawdy :)
dodał odpowiedź 27 lutego 2014 14:56
Podstawa to obliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Na necie jest dużo kalkulatorów które to obliczają np na potreningu.pl
Olibcz sobie tam zapotrzebowanie i dodaj do tego 200-300kcal
Następnie rozłóż makroskładniki czyli
białko 2g do 2,5g na kg masy ciała
tłuszczy 1-1,5g na kg masy ciała
reszte stanowią węglowodany reszte to znaczy resztę zapotrzebowania kalorycznego które ci zostało.
1g białka to 4kcal
1g Tłuszczu to 9kcal
węgle 4kcal
źródła białka to nabiał sery wędliny chude kurczak indyk podroby fasola ryby
tłuszcze to ryby oleje rośline orzechy migdały
Węgle to pieczywo makarony ryże ziemniaki
Kolejnym krokiem jest zrobienei jadłospisu na portalu potreningu.pl lub ilewazy.pl
możesz prowadzić dziennik żywieniowy i jadłospis z podziałem na kcal ile spożywasz białka tłuszczy
i węgli. Pobaw się tym i spróbuj coś ułożyć.
dodał komentarz 27 lutego 2014 16:00
dzieki wielkie stronki napewno sie przydadza :)
dodał komentarz 27 lutego 2014 18:02
Proszę :) Jak masz jakieś pytania jeszcze to pisz :)