Warzywa podczas redukcji.
Jak wygląda albo inaczej jak powinno wyglądać spozywanie warzyw w czasie redukcji? Jakie warzywa można spożywać a jakich należy się wystrzegać. Czy kalorie z warzyw powinno się wliczać do ogólnego bilansu kalorycznego?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Warzywa są naturalnie ubogie w kalorie. Nie wlicza się ich w bilans kaloryczny ponieważ sam proces ich strawienia pobiera kalorie, które w nich występują.
Warzywa są niezbędnym ogniwem diety zwłaszcza w czasie redukcji żeby zachować równowagę kwasowo-zasadową kiedy wzrasta podaż białka. Najlepsze są zielone warzywa, które zawierają najmniej kalorii i oczyszczają organizm z toksyn np. liście szpinaku, rucola, sałata czy brokuły.
Rośliny strączkowe: niektóre osoby po zjedzeniu mogą odczuwać wzdęcia i obciążenie przewodu pokarmowego. Winowajcą są trójsacharydy, które są odpowiedzialne za wytwarzanie gazów.