Zadaj pytanie
17 lutego 2014 15:59

Warzywa podczas redukcji.

Witam.
Jak wygląda albo inaczej jak powinno wyglądać spozywanie warzyw w czasie redukcji? Jakie warzywa można spożywać a jakich należy się wystrzegać. Czy kalorie z warzyw powinno się wliczać do ogólnego bilansu kalorycznego?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
8935
5

Warzywa są naturalnie ubogie w kalorie. Nie wlicza się ich w bilans kaloryczny ponieważ sam proces ich strawienia pobiera kalorie, które w nich występują.

 

Warzywa są niezbędnym ogniwem diety zwłaszcza w czasie redukcji żeby zachować równowagę kwasowo-zasadową kiedy wzrasta podaż białka. Najlepsze są zielone warzywa, które zawierają najmniej kalorii i oczyszczają organizm z toksyn np. liście szpinaku, rucola, sałata czy brokuły.

 

Rośliny strączkowe: niektóre osoby po zjedzeniu mogą odczuwać wzdęcia i obciążenie przewodu pokarmowego. Winowajcą są trójsacharydy, które są odpowiedzialne za wytwarzanie gazów.

dodał odpowiedź 17 lutego 2014 16:03
Jak najbardziej wedlug mnie powinieneś je wliczać do bilansu kalorycznego, natomiast na pewno ich nie ograniczaj - warzywa na redukcji są bardzo pomocne, głownie ze względu na błonnik i "zapychanie" ;)
dodał komentarz 18 lutego 2014 13:39
Nie ma sensu ich wliczac, ponieważ większość wegli pochodzi z blonnika, a jak wiadomo blonnik nie jest trawiony. Oczywiście nie mowie o wszystkich warzywach.
dodał komentarz 18 lutego 2014 21:51
zgadzam się i przyznaję do niedopatrzenia, może to wina mojej skrupulatności - ja wliczam wszystko ;)
dodał odpowiedź 17 lutego 2014 17:24
Jeżeli masz okazje to jedz jak najwięcej nawet do kazdego posiłku.Osobiscie nie wliczam kalorii z warzyw do bilansu raz ze jem je maksymalnie 2x dziennie a po drugie maja bardzo mało kalorii ze poprostu nie wdzie sensu ich wliczać np. 100g brokulu ma 27kcal.
dodał odpowiedź 19 lutego 2014 09:28
Dziękuję za bardzo rzeczową i szybką odpowiedź. Zacząłem się nad tym zastanawiać wtedy gdy zacząłem jeść warzywa w większych ilościach praktycznie do każdego posiłku. Po przeanalizowaniu składu niektórych z nich np. czerwona papryka czy też kapusta czerwona troszeczkę się zdziwiłem:) Oczywiście w skłąd sałatek wchodziła też np.: rucola i seler naciowy.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie