Jakie orzechy polecacie do jedzenia ?
Orzechy są bogate w wysokiej jakości białko i błonnik pokarmowy. Są źródłem witamin i minerałów oraz kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które wpływają na obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL. Powinny być zatem nieodłącznym elementem diety.
Najpopularniejsze orzechy:
- migdały
- orzechy włoskie
- orzechy brazylijskie
- nerkowce
Warto także spróbować:
- pekany
- orzechy macadamia
- orzechy pinii
Orzechy ziemne, które w rzeczywistości są odmianą fasoli, często powodują alergie pokarmowe dlatego należy je spożywać w umiarkowanych ilościach i obserwować swój organizm.
Warto także pamiętać aby namaczać orzechy na 8 - 10 godz. przed spożyciem ponieważ neutralizują enzymatyczne inhibitory, które mogą powodować choroby i alergie pokarmowe oraz zakwaszanie środowiska żółądka.