dodał odpowiedź 3 lutego 2014 18:21
Siema! Jajka to.źródło białka i tłuszczu natomiast orzechy tłuszczu, a wiec podam Ci z jakich innych produktów możesz korzystać by dostarczyć odpowiednie ilości białka i tł. Białko : ryby, kurczaki, indyk, wołowina, chude twarogi, odżywka białkowa. Tłuszcze: ryby, olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, ryżowy. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdro!
dodał odpowiedź 3 lutego 2014 18:24
Przepraszam, przypadkowo kliknąłem enter i post się dodał a przycisku usuń lub edytuj nie znalazłem, więc rozwinę w komentarzu. Mam 17 lat i jestem ektomorfikiem. Mój wzrost to około 176 cm i ważne 53 kg(waga się często zmienia od min 50 do max 55)Jak wiemy jaja i orzechy są bardzo ważne w dietach mi szczególnie zależy na jajach gdyż prawie w każdym przepisie dodawane są jajka. Mój problem polega na tym, że mam silne uczulenie na wszelakie orzechy, migdały i jaja. A dokładnie białko z tych jaj, co ciekawe piję mleko w dużych ilościach i spożywam dużo nabiału typu serki twarogi i nic mi nie dolega. Nie wiem czy to zależy od budowy tych białek. Jestem zielony w tych sprawach. Myślałem jeszcze nad suplementacją z białka, ale pytanie się nasuwa jak mój organizm zareaguje na białko w takiej postaci. Bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam Michał
dodał komentarz 3 lutego 2014 18:48
Ja bym zaproponował udanie się do specjalisty, który powie Ci na jakie produkty musisz uważać. Ja podałem Tobie tylko czym możesz zastąpić te produkty. Lepiej nie ryzykować i zaczerpnąć opini lekarza. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 3 lutego 2014 19:25
A jeszcze jedno pytanie czym mogę zastąpić jaja na przykład do przepisów. Kiedyś słyszałem, że banan może zastąpić 2 jaja czy jakoś tak. Nie wiem czy to prawda. Chodzi o potrawy typu omlety, własne pełno ziarniste ciastka itp. Tak aby taka konsystencja się trzymała kupy.