31 stycznia 2014 11:27 •
Jaka będzie najlepsza dieta?
Witam serdecznie.
Chodzę na siłownie stosunkowo niedługo. Ważę 73kg, mam 187cm wzrostu i ćwiczę 4-5 razy w tygodniu.
Kompletnie nie wiem co jeść aby nabrać masy mięśniowej. Lubię jeść ogólnie wszystko, jem 4-5 razy w ciągu dnia. Prosiłbym o ustalenie orientacyjnej diety i suplementów jakie mogę przyjąć aby szybko i skutecznie przybrać trochę masy. Pozdrawiam serdecznie ;-)
Chodzę na siłownie stosunkowo niedługo. Ważę 73kg, mam 187cm wzrostu i ćwiczę 4-5 razy w tygodniu.
Kompletnie nie wiem co jeść aby nabrać masy mięśniowej. Lubię jeść ogólnie wszystko, jem 4-5 razy w ciągu dnia. Prosiłbym o ustalenie orientacyjnej diety i suplementów jakie mogę przyjąć aby szybko i skutecznie przybrać trochę masy. Pozdrawiam serdecznie ;-)
747
3
dodał odpowiedź 31 stycznia 2014 11:35
mysle ze bedzie Ci potrzebna dieta z nadwyzka kcal jesli chcesz przybrac wiec wejdz sobie w http://potreningu.pl/kalkulatory/bmr w BMR oblicz zapotrzebowanie i uzupelniej,
zobacz ile ci wyjdzie kalori nastepnie jak masa dodaj jakies 500 kcal i co tydz dodawaj n po 100 kcal zeby okolo 0,5 kg szlo na tydz
makroskladniki : 50 % wegle 30% bialko 20% tluszczy
dodał komentarz 31 stycznia 2014 11:42
Ok. Dzięki, a co jeść dokładnie i na co zwrócić uwagę? Jakie produkty? I w jakich ilościach? Pozdrawiam !
dodał komentarz 31 stycznia 2014 11:55
jedz okolo 5 posilko dziennie nawet mozesz i 6 tylko wszystko wylcizaj aby ci sie zgadzaly kalorie oraz makroskladniki zebys mial tą nadwyzke jesli chcesz aby waga szla do gory jedz : -----------------------------------------------> BIAŁKA
Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować.
Źródłami białka są:
* jajka
- jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe.
* mięsa
- drób (kurczak, indyk) – ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu
- wołowina – bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu
- wieprzowina – szczególnie te chude części – schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu.
* ryby
- ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste.
* owoce morza
- krewetki, małże…
Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia.
* twarogi
- twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.-------------------------------------------------------------------------------------> ŁUSZCZE
Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny itp.
Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest co najmniej 1 do 4.
Źródłami tłuszczy są:
* tłuste ryby morskie
- to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA).
- tran – jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na mojej liście suplementów.
- omega-3 – j.w.
* orzechy
- włoskie, brazylijskie, migdały – polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie.
* oleje
- rzepakowy, oliwa z oliwek, kokosowy, ryzowy
Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu.
Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz okołotreningowych.-------------------------------------------------------------------------------------------->WĘGLOWODANY
Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii, ale nie koniecznie potrzebnym w ciągu dnia. Więc dodajemy je okołotreningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku.
Źródłami węglowodanów są:
* nasiona
- kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo
- biały ryż, ziemniaki – dozwolone tylko po treningu.
- miód – naturalne źródło cukrów prostych – glukozy i fruktozy
- owoce – źródło fruktozy---------------------------------------------------------------------------------------------------------------> WARZYWA
Warzywa dodajemy do każdego posiłku, prócz okołotreningowych. Są one konieczne, utrzymują odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową, zapychają – czyli zajmują w żołądku dużo miejsca nie dając w zamian wiele energii, oraz dostarczają witamin.