Zadaj pytanie
30 stycznia 2014 15:30

Brokuł świeży, a mrożony

Witajcie!

Jak pewnie każdy wie brokuły są coraz droższe i coraz brzydsze.
Jak jest z brokułami mrożonymi można je codziennie jeść jako porcja warzyw do posiłków?

Pozdrawiam!
7084
4

Witaj,

      Mrożone warzywa czy tez owoce często uznaje się za bezwartościowe. Czy opinia jest słuszna? Według ekspertów ds. żywienia, mrożonki poddane procesowi zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Są więc szczególnie godne polecenia zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na wartościowym i urozmaiconym odżywianiu. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają  szczególnie zimą i wczesną wiosną. Wówczas mogą zachowywać nawet więcej wartości odżywczych niż świeże,  dostępne na sklepowych półkach.

       Jeśli jesteś bardzo zajęty, dużo uczysz się, pracujesz, masz mało czasu, a chcesz się zdrowo  odżywiać, mrożonki są nieocenione. Dzięki temu, że są oczyszczone i pozbawione wszelkich niepotrzebnych elementów, skracają czas przygotowania posiłku i są relatywnie tanie.

       Zamrażanie brokułów czy każdych innych warzyw tylko w niewielkim stopniu wpływa na ich wartość odżywcza. Blanszowanie warzyw przed zamrożeniem co prawda powoduje niewielki ubytek witaminy C (15-20%), witaminy A (20-30%). Straty witamin B1 i PP są też znacznie mniejsze niż obserwuje się to przy innych metodach przechowywania żywności. Należy mieć na uwadze, ze zbiór warzyw, ich sortowanie, transport do sklepu zwykle trwają kilka dni. W tym czasie również dochodzi do strat witaminy C. Straty te są oceniane na 15% dziennie. Ważną zaletą mrożonek jest to, że podczas ich gotowania straty witamin są mniejsze niż w przypadku gotowania świeżych warzyw.

     Dla właściwego i bezpiecznego przygotowania mrożonki ważny jest również sam proces jej rozmrażania. Przede wszystkim należy pamiętać, że nie należy tego robić w temperaturze pokojowej, gdyż może to prowadzić do namnażania się bakterii i problemów żołądkowych. Jeżeli istnieje taka możliwość to dobrze jest całkowicie pominąć rozmrażanie. Przykładowo, mrożonki warzywne można od razu wrzucać do gotującej się wody. Jeżeli jednak musimy rozmrozić warzywa, to dobrze jest pomyśleć o tym wcześniej i dzień przed planowanym posiłkiem wstawić mrożonkę do lodówki.

    Wracając do Twojego pytania, zimą i wczesną wiosną lepiej jest wybierać mrożone brokuły, ponieważ wydają się być dużo bardziej wartościowe niż świeże.

dodał odpowiedź 30 stycznia 2014 16:32
mozna jesc i mrozone pewnie ! nie traca wartosci odzywczych a wiadomo jest zima ciezej ze swiezymi wiec warzywa mrozone jak najbardziej ;-)
dodał odpowiedź 30 stycznia 2014 16:37
Takie mrożone wyjąć wcześniej i przelać wrzątkiem?
dodał komentarz 31 stycznia 2014 23:35
wyjąć wcześniej, ale lepiej zamiast wrzątku wrzucić po prostu na patelnie (zależy jak przygotowujesz), może być też piekarnik - oblane serem przed pieczeniem są świetne :D
dodał odpowiedź 2 lutego 2014 12:56
Najwięcej to do sałatki na zimno z makaronem i piersią z kurczaka.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie