Zadaj pytanie
30 stycznia 2014 00:31

Oleje, jakie i ile?

głównie chodzi o olej lniany i z orzechów włoskich

jakie zalety na masie? ile brac do czego dodawać jakie inne ew oleje sa ok?
401
1

Witamy,

oleje, które nadają się do smażenia to:

- arganowy

- rzepakowy

- oliwe z oliwek

- ryżowy

- kokosowy

- palmowy

 

Nie wolno smażyć na olejach:

- słonecznikowy

- lniany

- sezamowy

- pestek dyni

- kiełek kukurydzy

- wiesiołka

- ostropestu

 

Olej ryżowy jest bardzo uniwersalny, nie pozostawia do tego posmaku.

 

Ilość spożywanych olejów w ciągu dnia powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze (po uwzględnieniu tłuszczu z innych produktów, takich jak jajka, orzechy czy ryby).

 

Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):

https://www.youtube.com/ZapytajTrenera

http://www.zapytajtrenera.pl

dodał odpowiedź 30 stycznia 2014 10:43
oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek dobry jest rozniez ryżowy, z pestek winogron Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz okołotreningowych. dodawaj do swojej diety tyle ile potrzebujesz B/W/T tak zeby Ci sie zgadzalo :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie