28 stycznia 2014 22:22 •
Jakieś nowe posiłki?
Witam, moja sprawa polaga na tym: jem 3 razy w tyg. ser biały 250g (chudy), jajecznica 3xtyg(4) lub jajka na twardo(4), wiadomo obiadu normalne nie przesadzam z porcjami(ilością), staram się jeść nie tłusto :D jednak może polecicie mi jakies "potrawy" lub posiłk , które zawierają dużo białka, mało tłuszczy i węgli. POZDRO
1470
3
dodał odpowiedź 28 stycznia 2014 23:13
tutaj masz rózne potrawy :http://www.zapytajtrenera.pl/article/a,100/silownia/zdrowa_kuchnia_michala_karmowskiego , http://dieta.pl/przepisy/ . Możesz też dodać szejki włąsnej roboty .
dodał odpowiedź 28 stycznia 2014 23:36
gdzies kiedyś znalazłem na jakies stronie ale niestety nie pamietam ;-) ----------------------------- > 1. Tuńczyk z surówką
Rybę można kupić w puszce – obecnie markety oferują olbrzymi wybór. Z
moich obserwacji wynika, że najłatwiej znaleźć małe puszki o wadze 185
gramów, które zawierają 135 gramów ryby. Polecam tylko tuńczyka w
kawałkach i może być w sosie własnym lub w oleju. Zawsze
sprawdzamy w opisie. Omijamy wynalazki z różnymi dodatkami,
warzywami, przyprawami, wszelkie sałatki rybne, produkt rozdrobniony
itp.).Interesuje nas dostać jak największy kawałek ryby za najmniejszą
cenę. Tuńczyk w kawałkach kosztuje w markecie od 3,5 pln za
wspomniane opakowanie i dostajemy za to 135 gramów ryby co przy
zawartości białka 22% daje ok.30 gramów budulca.
Ja robie tak. Wylewam tzw.sos własny czy olej, wydłubuje kawałki ryby
do miseczki, dodaje łyżkę stołową majonezu dla polepszenia walorów
smakowych i jem z surówką. Dzisiaj łatwo można kupić gotową
pakowaną przeważnie w 300 gramowych opakowaniach. Rodzaj zależy od
naszych preferencji smakowych. Łącznie za ok.6 pln mamy bardzo dobry
posiłek białkowy, który możemy zabrać do szkoły czy pracy na drugie
śniadanie. (Rybkę z majonezem do słoiczka + opakowanie z surówką).
Podsumowanie:Błyskawicznie przygotowujemy posiłek białkowy ----------------------------------> 2. Jajecznica
Dla mnie to podstawa. Nie ma to jak rano pochłonięta jajeczniczka.Po
lekkim rozgrzaniu oleju rzepakowego dodaję drobno pokrojoną cebulę i
duszę pod przykryciem 9 -10 minut na bardzo małym ogniu.
Potem wbijam 5 dużych jaj i po 2-3 minutach królewski posiłek gotowy.
Nie jem żadnego pieczywa, ewentualnie jakaś surówka – uwielbiam seler,
marchew z selerem. Kiedy już mi się bardzo spieszy to większa ilość
surówki powinna zrekompensować brak cebuli. Przy dużych jajkach
daje to 40 gramów białka najwyższej jakości + wszystkie
mikroelementy i bardzo dużo witamin. ------------------------------------------> Makrela wędzona z surówką
Makrela jest bardzo dobrym źródłem białka i wędzona kupiona w sklepie
jest bardzo „szybko przyrządzalnym ”. Ilość białka zależy oczywiście od
wielkości porcji. Warto pamiętać oczywiście o surówce i ok. 300 gramowa
to dobra ilość.Trzeba jednak pamiętać, że dzisiaj tzw.wędzenie
wykonuje się inaczej niż kiedyś. Proces ten tylko w efekcie zapachowym i
smakowym przypomina prawdziwe wędzenie. Niestety używa się w tych
procesach substancji szkodliwych dla zdrowia i często taka
makrela zawiera ich powyżej norm przyjętych za dopuszczalne.
Podsumowanie : Radzę zatem korzystać z tego źródła białka tylko
sporadycznie (nie częściej niż 2 razy w miesiącu) traktując ten posiłek
jako „awaryjny ”.------------------------------------------->Filety z kurczaka
Bardzo łatwe w przygotowaniu choć pracochłonne. Niemniej można
przygotować sobie za jednym razem kilka porcji i przechowywać
po usmażeniu w lodówce. Najlepiej do smażenia użyć oliwę z oliwek
ewentualnie olej rzepakowy. Możemy użyć panierki ale warto poszukać
bułkę mieloną na drobno.W celach smakowych można użyć różnych
przypraw albo poszukać gotowych ale ostrożnie – unikać tych bardzo
sproszkowanych, które zawierają dużo chemii.Po otwarciu takich
gotowych widać jak wygląda taka „posypka” i wybrać te składające się z
drobnych kawałków roślinnych a nie z proszku. Kurczaka jemy z
warzywami gotowanymi na parze lub surówkami. Dobra potrawa „na
wyjście” - pakujemy do pojemnika, dobieramy surówkę.
Podsumowanie: można przygotować kilka porcji naraz. -----------------------------------------> Twaróg ze śmietaną
Bardzo dobry po treningu. Można kupić twaróg typu klinek i najlepiej
dodać śmietanę 12 lub 18 procentową. Po treningu nie zważałbym tak
bardzo na zawartość tłuszczu – zapotrzebowanie na kalorie wtedy jest
największe. Taki posiłek dostarcza i białko przyswajalne szybko oraz
wolniej (kazeinę). Warto dołączyć np.mizerię ze świeżych ogórków czy
sałatę zieloną.
Twaróg możemy przyrządzić na słodko – dodając małą łyżeczkę cukru lub
na ostro – mieszając go z rzodkiewką, ogórkiem, papryką. ------------------------------------------------------>Jaja sadzone z ziemniakami
Jedyne połączenie produktu białkowego (jaj) z produktem skrobiowym
(ziemniaki), które daje pozytywny efekt – białka zawarte w jajach i
ziemniakach działają w tym przypadku jakby synergicznie i podnoszą
wartość całego dania powyżej wskaźników każdego z produktów
ocenianego oddzielnie. Jest to wyjątek do reguły rozdzielności
produktów białkowych i skrobiowych. Zasadniczo ziemniaki są
tuczącym źródłem pożywienia ze względu na dużą zawartość
węglowodanów o wysokim wskaźniku glikemicznym więc poza okresem
potreningowym proponuję ograniczać ilość kartofli. Bardzo dobre danie
po treningu i wtedy, jeśli ktoś lubi, może sobie pozwolić bezkarnie na
większą porcję ziemniaków. Pamiętamy o warzywach gotowanych
(marchew, groszek zielony, brokuł, kalafior) lub surówkach, sałacie. ------------------------------------------------------------->Jajka gotowane na miękko z sałatką warzywno – jajeczną
To danie wymaga nieco więcej pracy i organizacji ale jest świetne kiedy
dysponujemy czasem np.wieczorem a rano zależy nam na szybkim
wyprawieniu się do szkoły czy pracy. Zatem po uprzednim zakupieniu
warzyw (np.marchwi, pietruszki, selera, ogórków kiszonych, papryki,
itp., jajek, majonezu) gotujemy wybrane warzywka najlepiej na parze, a
jajka na twardo i po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę,
przyprawiamy,dodajemy majonezu i wartościowa sałatka gotowa.
Zawiera ona i dużo wartościowych mikroelementów, witamin oraz białko
z jaj.
Możemy dogotować jajka na miękko (6-7 minut)i z porcją sałatki
możemy zabrać ze sobą czy pochłonąć na miejscu w zależności od
sytuacji.
Duża zaleta:Możemy przygotować za „jednym zamachem ” kilka
porcji.----------------------------------------------------------------------->Ryż z tartym jabłkiem
Kolejne danie węglowodanowe (choć ryż zawiera ok.7 %białka nie jest
ono zbyt wysokiej jakości).Wybieramy długoziarnisty i jeżeli ktoś lubi
ciemny. Dobry posiłek zaraz po treningu – dostarcza dość szybko
wchłaniające się węgle a to jest najlepsza na to pora. Jest to dość łatwo
przyswajalny posiłek więc warto pokusić się o jeszcze jeden posiłek po-
treningowy za 1 – 2 godzin, tym razem białkowy.--------------------------------------------------->Ryż z warzywami duszonymi
(mogą być gotowe z mrożonek do podgrzania na patelni)
Ryż gotujemy a warzywka dusimy w zależności od tego jakie użyjemy
(sprawdzamy twardość smakując). Jeśli kupimy gotowe mrożonki to
wystarczy kilka minut. Danie typu „Co teraz?” czyli kiedy wypadniemy
trochę z koncepcji ale możliwe gdy nabierzemy nawyku by zawsze mieć
w domu mrożone warzywa w zamrażarce a w szafce kuchennej ryż.--------------------------------------------------------------------> Pasta z makreli wędzonej i z jajek
Jajka gotujemy na twardo i możemy je pokroić drobno a potem rozgnieść
widelcem. Z makreli wydobywamy mięso, odrzucając ości oraz skórę.
Możemy zmielić je w maszynce do mięsa lub rozdrobnić widelcem.
Mieszamy razem – możemy dodać nieco majonezu oraz przyprawy
według preferencji smakowych. Po paru eksperymentach znajdziemy
najlepszy skład dla siebie a zyskamy kolejną wartościową potrawę o
dużej zawartości białka (15 – 18 %). Możemy pastę nakładać na kromki
chleba jeśli ktoś bez chleba nie potrafi funkcjonować albo jeść z surówką.
Mała wskazówka: Użyj cienkiej kromki chleba razowego lub żytniego z
dużą ilością pasty a lepiej przyswoisz cenne białko. -----------------------------------------------------------------------> Gulasz z indyka
Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę (2x2cm). Podgrzewamy olej
rzepakowy lub oliwę z oliwek na patelni. Wrzucamy mięso na patelnię,
obsmażamy do ścięcia (kilka minut), dodajemy „Warzywa na patelnię ” z
mrożonki i dusimy pod przykryciem do zmięknięcia mięsa na b.słabym
ogniu (ok.20 minut).
dodał odpowiedź 29 stycznia 2014 09:52
Dzięki, napewno skorzystam :D POZDRO