28 stycznia 2014 10:07 •
Ktlety sojowe???
Wpadły mi w ręce kotlety sojowe, na 100g jest 52g białka, czy to odpowiednie białko?
1359
3
dodał odpowiedź 28 stycznia 2014 10:33
Jeść można ale od czasu do czasu i jedynie w dni bez treningu , kotlety sojowe są ciężko przyswajalne , lepiej zainwestuj w piersi z kurczaka lub piersi z indyka , więc nie polecam . Jak chcesz dostarczyć białka to też możesz robić sobie szejki domowej roboty ;)
dodał odpowiedź 28 stycznia 2014 11:27
najlepszym źrodlem białko jest białko zwierzece wiecej jego sie wchłania ;-) --------------------> BIAŁKA
Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować.
Źródłami białka są:
* jajka
- jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe.
* mięsa
- drób (kurczak, indyk) – ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu
- wołowina – bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu
- wieprzowina – szczególnie te chude części – schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu.
* ryby
- ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste.
* owoce morza
- krewetki, małże…
Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia.
* twarogi
- twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.
dodał komentarz 29 stycznia 2014 18:24
dzieki za wyczerpującą podpowiedź, pozdrawiam