Witam czy karkówka jest dobrym zródłem białka i tłuszczy?
Witaj. Generalnie mięso wieprzowe jest powszechnie uważane za gorsze źródło białka aniżeli kurczak, indyk, ryby, wołowina czy jajka. Osobiście bardzo rzadko zdarza mi się zjeść karkówkę, przeważnie jak już się tak dzieje to odbywa się to w ramach cheat meala. Gdyby karkówka zawierała tylko białka to nie byłoby jeszcze tak źle. Niestety zawiera ona także praktycznie niepoliczalna ilość tłuszczy zwierzęcych. Mówię niepoliczalną bo jeden kawałek nie jest równy drugiemu. Chcąc zachować odpowiedni bilans kaloryczny w ciągu dnia, a także odpowiedni bilans poszczególnych frakcji tłuszczu raczej skłaniałbym się do poszukania czegoś innego jako źródła białka. Wyjątek upatrywałbym tutaj w przypadku diet VLC, ale także i tutaj jajka, łosoś sprawdzą się zdecydowanie lepiej