4 października 2013 22:13 •
makroskładniki
jak dokładnie powinniśmy liczyć makro ?
Białko liczyć tylko z produktów białkowych itd... czy należy liczyć wszystko nawet jeżeli w tabeli podaje nam, że kurczak ma oprócz białka przykładowo 2g tłuszczu w zależności od porcji itd.
Białko liczyć tylko z produktów białkowych itd... czy należy liczyć wszystko nawet jeżeli w tabeli podaje nam, że kurczak ma oprócz białka przykładowo 2g tłuszczu w zależności od porcji itd.
1660
10
dodał odpowiedź 4 października 2013 22:26
W sume dobową makroskładników wliczasz wszystko.
dodał odpowiedź 4 października 2013 22:35
Dokładnie, wliczaj wszystko, aczkolwiek radziłbym nie wliczać białek roślinnych.
dodał odpowiedź 4 października 2013 22:42
czyli bialko z ryzu,owsianki,makaronu itp nie wliczac?
dodał komentarz 4 października 2013 22:48
Również wliczacz, nie wliczając białek roślinnych mozesz doprowadzic do podaży wiekszej ilości aminokwasów niż potrzebujesz a co za tym idzie przeciązenia nerek oraz innych narządów jak jelita, oraz zaburzyc metabolizm.
dodał komentarz 4 października 2013 22:54
Wedle uznania, jedni powiedzą Ci , żeby wliczać, drudzy , żeby nie wliczać ;)
dodał odpowiedź 4 października 2013 22:59
Wliczamy wszystkie makroskładniki
dodał odpowiedź 5 października 2013 07:03
Wliczaj wszystko, niektórzy kulturysci mowia, ze nie licza makro ani kcal np z warzyw :)
dodał odpowiedź 5 października 2013 10:10
z tego co mi już na dzień dzisiejszy to praktycznie żaden kulturysta nie wlicza białek roślinnych do diety.
dodał komentarz 5 października 2013 10:43
Jestes kulturysta ? przydotowujesz sie do zawodów ? Jeżeli nie to branie przykładu z profi kulturystów jest conajmniej niepoważne.