19 stycznia 2014 19:42 •
Zapotrzebowanie
obliczyłem sobie zapotrzebowanie i nie zgadza mi się białko :)
3411.58-500=2911.58
węgle 1455,79 50%
białko 873,47 30%
Tłuszcz 582,31 20%
Białko 1,8g*82,7=147,6g*4kcal=590,4kcal*100/2911.58=20,27%
tłuszcze 2911.58/100*20=29,11*20=582,31kcal
582,31/9=64,7g/82,7=0,78g/kg
Węgle 2911.58--590.4-582,31=1739,27/4=434,81/82,7=5,25g
1739,27*100/2911.58=59,73%
Białko 20,27% a powinno być 30% i Węgle 59.73% a powinno być 50% i teraz właśnei nie wiem czy zamiast 1,8g/kg mc dodać więcej białka ?? Czy po pros tu źle obliczyłem ?
3411.58-500=2911.58
węgle 1455,79 50%
białko 873,47 30%
Tłuszcz 582,31 20%
Białko 1,8g*82,7=147,6g*4kcal=590,4kcal*100/2911.58=20,27%
tłuszcze 2911.58/100*20=29,11*20=582,31kcal
582,31/9=64,7g/82,7=0,78g/kg
Węgle 2911.58--590.4-582,31=1739,27/4=434,81/82,7=5,25g
1739,27*100/2911.58=59,73%
Białko 20,27% a powinno być 30% i Węgle 59.73% a powinno być 50% i teraz właśnei nie wiem czy zamiast 1,8g/kg mc dodać więcej białka ?? Czy po pros tu źle obliczyłem ?
990
7
dodał odpowiedź 19 stycznia 2014 19:52
jak masz 3400kcal zapotrzebowanie odejmij np do 3000 kcal a makro jak mowilem jak wegle 50% czyli 3000*0,5/4 =375g wegli bialka 30% czyli 3000*0,3/4 =225 g i tluszcze 3000*0,2/9= 66g tluszczy :) jezeli slabo bedzie waga spadac to co tydz obcinaj np do 2900 kcal potem i znow tak obcinaj wegle bialka i tluszcze
dodał komentarz 19 stycznia 2014 20:11
Dzięki :) Jutro ogarnę diete i postaram się wrzucić do oceny :)
dodał komentarz 19 stycznia 2014 20:49
spoko ;) pozdro !
dodał komentarz 21 stycznia 2014 19:24
I śniadanie waga B T W BŁ Kcal
Szynka z kurczaka 15 2,7 0,8 0,0 0,0 18
Masło 5 0,0 4,1 0,0 0,0 37
Sałata 2 0,0 0,0 0,1 0,0 0
Pomidor 20 0,2 0,0 0,7 0,2 3
Plasterki ogórka 25 0,2 0,0 0,7 0,1 3
Chleb razowy 70 4,1 1,2 35,8 5,9 149
137 7,2 6,1 37,3 6,2 210
II śniadanie
Orzechy włoskie 30 4,8 18,1 5,4 2,0 194
Jogurt naturalny 250 10,8 5,0 15,5 0,0 150
Płatki owsiane górskie 55 6,5 4,0 38,1 3,8 201
Rodzynki 15 0,3 0,1 10,7 1,0 42
350 22,4 27,2 69,7 6,8 587
przekąska
Jabłko 180 0,5 0,4 24,8 4,3 94
180 0,5 0,4 24,8 4,3 94
obiad
Pierś z kurczaka gotowana 180 59,2 3,6 0,0 0,0 272
Brokuł 100 3,0 0,4 5,2 2,5 27
Ryż Basmati ugotowany 200 6,0 0,8 50,0 0,4 230
Oliwa z oliwek 10 0,0 9,2 0,0 0,0 82
490 68,2 14,0 55,2 2,9 611
podwieczorek
Banan 120 1,2 0,4 28,2 2,0 114
Serek wiejski naturalny 200 22,0 10,0 4,0 0,0 194
320 23,2 10,4 32,2 2,0 308
kolacja
Twaróg półtłusty 250 46,8 11,8 9,3 0,0 333
250 46,8 11,8 9,3 0,0 333
Całość 1727 168,3 69,9 228,5 22,2 2143Kcal
Powinno być 375 węgli 225 białka Tłuszcze 66 g
Brakuję mi 147 g węgli i 56 g białka warto coś zamienić dodać ??
dodał odpowiedź 21 stycznia 2014 19:31
spora ilos weglowodanow ma nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki – dozwolone tylko po treningu. - miód – naturalne źródło cukrów prostych – glukozy i fruktozy - owoce – źródło fruktozy a białka mięsa - drób (kurczak, indyk) – ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu - wołowina – bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu - wieprzowina – szczególnie te chude części – schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże… Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia. * twarogi - twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego. zrob tak zeby ci nic nie brakowalo ani wegli ani bialka no i kalorie
dodał komentarz 21 stycznia 2014 19:40
czyli po prostu zwiększyć porcje ? np zamiast 180 g piersi zrobić 230 g ddobrze mówię ?
dodał komentarz 21 stycznia 2014 19:52
tak licz sobie wszystko np tutaj http://www.tabele-kalorii.pl/ wpisuj sobie dany produkt i ci wyskoczy potem wpisuj gramy i ci wylicza kcal, bialko ,wegle, tluszcze dopasowuj tak abys mial tyle co wyliczyles kalori i bialka i wegli i tluszczy jezeli bedizesz wpisywal tu w tabele bedizesz widzial ile czego ci brakuje i sobie dojesz czy dopiszesz do diety zeby byla dopasowana juz idealnie ;-)