Płatki owsiane czy otręby owsiane?
Witaj.
Ziarno owsa jest najbogatszym źródłem białka spośród wszystkich zbóż. Talerz owsianki zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcje witaminy B6, witamina B1 i kwas pantotenowy zaś przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu. Owies zawiera także substancje działające antydepresyjne i likwidujące zły nastrój. Potrawy z owsa to również źródło magnezu oraz żelaza.
Płatki owsiane wyróżniają sie na tle innych zbóż także zawartością błonnika rozpuszczalnego tzw. Beta-glukanu. Tworzy on w przewodzie pokarmowym lepkie żele odporne na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego, ma również działanie prebiotyczne. Beta-glukan jest pożywka dla ,,dobrych" bakterii, które go częściowo rozkładają. W wyniku tego procesu powstają kwasy organiczne, które maja istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Oprócz tego błonnik zawarty w płatkach owsianych wymiata z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Ze wszystkich zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Tłuszcz ten zawiera NNKT, których organizm nie potrafi sam produkować. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają znacząca role w profilaktyce miażdżycy. Ponadto zawarty w płatkach owsianych kwas oleinowy, chroni przed nowotworami. Oprócz tego kwasy tłuszczowe działają nawilżająco na skore oraz łagodzą podrażnienia.
Warto włączyć owsiankę do codziennego menu, udowodniono, ze owsianka zjadana każdego dnia zwiększa sprawność fizyczna i wytrzymałość. Zajmuje trzecie miejsce w rankingu najzdrowszych produktów świata. Posiada niski IG i duża wartość odżywcza. Przy stosunkowo niedużej ilości kalorii likwiduje uczucie głodu.
Otręby owsiane są podobnie jak płatki bogate w błonnik pokarmowy. Wspomniany błonnik, oprócz tego, ze zawiera beta-glukan, to jeszcze przyczynia się do obniżenia poziomu ,,złego" cholesterolu LDL i podwyższają poziom ,,dobrych" frakcji HDL. Pomagają ponadto w regulacji poziomu glukozy we krwi. Najnowsze badania donoszą, ze otręby te są pomocne w profilaktyce raka jelit. Zawierają dużo białka, węglowodanów oraz dostarczają organizmowi witaminy z grupy B oraz tiaminę. Spożywanie otrąb owsianych zapobiega chorobom serca, działa przeciwmiażdżycowo, pobudza wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego, zapobiega otyłości i cukrzycy. Regularne spożywanie otrąb owsianych podwyższa sprawność fizyczną i umysłową, zmniejsza potrzebę snu, zapewnia prawidłową przemianę materii przeciwdziałając otyłości. Błonnik zawarty w otrębach owsianych reguluje funkcje ruchowe przewodu pokarmowego, a także absorbuje metale ciężkie tj.: kadm, ołów, rtęć.
Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 20-30 gram produktu. Zapobiegają zaparciom i są polecane szczególnie dla osób cierpiących na słabą przemianę materii. Zaleca się aby dawka ta rozłożona była na kilka posiłków.
Włączając otręby do diety pamiętajmy także o kwasie rutynowym, który może utrudniać wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Powinny także uważać osoby o wrażliwych żołądkach, nadmierne spożycie otrębów może prowadzić do podrażnienia jelit oraz biegunki. Pamiętajmy także o odpowiednio wysokim spożyciu wody, ponieważ otręby wiążą wodę.
Otrąb powinny unikać osoby chorujące na: anemię, osteoporozę, choroby przewodu pokarmowego, choroby nerek i dróg moczowych, infekcje, przewlekłe choroby układu oddechowego, choroby nowotworowe.
Wracając do Twojego pytania, najlepiej aby bazę przykładowo w śniadaniu tworzyły płatki owsiane, otręby zaś traktuj jako dodatek.