3 stycznia 2014 11:58 •
Na czym smażyć swoje potrawy??
Witam. Widziałem już na filmikach jak smażył pan mięso na oleju z pestek z winogron czy oleju ryżowym . Czy można smażyć mięso i inne potrawy na oliwie z oliwek i czy jest ona zdrowsza od oleju słonecznikowego??? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
849
2
Witamy,
oleje, które nadają się do smażenia to:
- arganowy
- rzepakowy
- oliwe z oliwek
- ryżowy
- kokosowy
- palmowy
Nie wolno smażyć na olejach:
- słonecznikowy
- lniany
- sezamowy
- pestek dyni
- kiełek kukurydzy
- wiesiołka
- ostropestu
Nie powinien Pan smażyć potraw na oleju słonecznikowym.
Olej ryżowy jest bardzo uniwersalny, nie pozostawia do tego posmaku.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):
dodał odpowiedź 3 stycznia 2014 13:49
Jest zdrowsza jednak, jednak ja osobiście nie używam oliwy bo mi psuje smak podczas smażenia. Ja stosuje olej z ryżu i pestek winogron.