jaką dietę, i co jeść, żeby przybrać na masie ?
Staram się jesć około 5-7razy dziennie co 2-3h , w tym ryż,trochę makaronu, banany i inne owoce,
co jeszcze mógłbym zmienić i czy pomógłby mi Pan ułożyć jakąś dietę na "masę".
Pozdrawiam i dziękuję Kamil.
Witamy,
ze względu na liczbę pytań nie układamu indywidualnych planów. Ale wszystko znajdzie Pan w odcinkach Zapytaj Trenera.
Sprawdzi się „klasyczny“ trening dzielony 3-dniowy. Proponujemy taki układ:
- poniedziałek: klatka+triceps,
- środa: plecy+biceps,
- piątek: nogi+barki.
Brzuch i przedramiona można dodać wedle uznania.
Na większe partie (nogi, plecy) można wykonywać 12-15 serii, na „średnie“ partie (klatka piersiowa) 10-12 serii, a na małe partie (barki, biceps, triceps) po 8-10 serii.
Sporo planów treningowych przedstawiliśmy w odcinkach Zapytaj Trenera na tej playliście:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLWRkps5HTEJlRzXagHLCJdyZm5zNTY0UE
Z kolei na tej playliście Michał Karmowski prezentuje poprawne wykonywanie poszczególnych ćwiczeń:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLWRkps5HTEJnqa8BEGpPDxsUKfhygb-54
W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Każdy posiłek musi składać się z węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów oraz warzyw. Owoce także są wskazane, ale nie w późnych porach.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Ważne jest także ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
W przypadku dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników:
- węglowodany 50%,
- białko 30%,
- tłuszcze 20%.
Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i tak:
- od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,
- następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,
- reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):