22 grudnia 2013 21:54 •
Makaron razowy czy ryż brązowy (lub inny)?
Jw. Co lepsze i dlaczego?
1579
5
dodał odpowiedź 22 grudnia 2013 22:03
Myślę, że to kwesita gustu, jedz to co Ci smakuje, zamiast katować buzie czymś co Ci nie smakuje. Takie jest moje zdanie.
dodał komentarz 22 grudnia 2013 22:07
Makaron razowy z mąki durum ma mniej węgli, tłuszczy i więcej białka (w 100g) niż ryż brązowy czy ryż basmati. Ale kwestia tego, co byłoby lepesze dla osoby będącej na redukcji.
dodał komentarz 22 grudnia 2013 22:28
Na redukcji należy wybierać bardziej produkty o niskim ineksie glikemicznym, ryż basmati ma porównywalny współczynnik(60) do brązowego(55).
dodał odpowiedź 23 grudnia 2013 09:02
Ryż brązowy, makaron razowy pełnoziarnisty są to produkty nie (albo mało ) przetworzone takie produkty powionno się jeść. Z tych dwóch zdecydowanie zdrowszy jest ryż brązowy.
dodał odpowiedź 23 grudnia 2013 11:24
Moim zdaniem nie ma wielkiej roznicy co spozyjesz