25 czerwca 2016 13:50 •
Czy orzeszki ziemne prażone są zdrową przekąską ?
Witam. Mam 24 lata, wzrost 183, waga 103. Mam nadwagę i ostatnimi czasy staram się to zmienić. Jako że dużo podjadam polecono mi kiedyś orzeszki ziemne niesolone. I tutaj moje spostrzeżenie dotyczące składu, na przykładzie orzeszków z biedronki - Akardo (paczka 400g)
na 100g:
- tłuszcz 50g / nasycone 6,9g
- węglowodany - 22 / proste 4,2
- białko 24g.
połowa wagi przekąski to tłuszcz... czy rzeczywiście to takie zdrowe?
PS. Pozwolę zadać sobie pytanie nr 2, nie chcę zadawać go oddzielnie. Czy warzywa na patelnię, mrożone są ok? Wiem, że świeże warzywa są oczywiście lepsze, ale czy to dość dobry zamiennik dla ludzi oszczędzających czas ?
pozdrawiam
Paweł
na 100g:
- tłuszcz 50g / nasycone 6,9g
- węglowodany - 22 / proste 4,2
- białko 24g.
połowa wagi przekąski to tłuszcz... czy rzeczywiście to takie zdrowe?
PS. Pozwolę zadać sobie pytanie nr 2, nie chcę zadawać go oddzielnie. Czy warzywa na patelnię, mrożone są ok? Wiem, że świeże warzywa są oczywiście lepsze, ale czy to dość dobry zamiennik dla ludzi oszczędzających czas ?
pozdrawiam
Paweł
719
2
dodał odpowiedź 25 czerwca 2016 19:20
Witaj. Ogólnie orzechy to źródło tłuszczy. dlatego stąd przewaga tłuszczy. Niesolone jak najbardziej, nie jedz tylko tych solonych.. Ogólnie orzechy są zdrowe, nawet te ziemne. Możesz poczytać sobie o nich w internecie, również polecam inne rodzaje orzechów np. macadamia, nerkowce, włoskie.
Co do warzyw na patelnie jasne, że są okej. Sama je jem prawie codziennie. Co do witamin to właśnie wybieraj te mrożone, w puszkach prawie wcale ich nie ma.
Pozdrawiam.
dodał odpowiedź 15 sierpnia 2016 16:13
tak mają dużo białka jak i tłuszczy mojim zdanie lepiej kupywać świeże i smażyć są zdrowsze i nie mają chemi jak wrzystko w tych czasach