naturalne spalacze?
Witaj,
Obok spalaczy tłuszczu dostępnych w formie suplementu mamy sporo substancji naturalnych, które działają energetycznie. Warto włączyć je do diety, aby zmaksymalizować efekty redukcji tkanki tłuszczowej. Poniżej przedstawiam niektóre z nich.
Kawa ma bardzo skomplikowany skład chemiczny. W palonych ziarnach kawy jest ponad 2000 związków aktywnych biologicznie o rożnym wpływie na organizm. Kofeina jest najlepiej przebadaną z substancji zawartych w kawie. Kawa ma ogólnoustrojowe działanie, m.in. pobudza, podnosi odporność na zmęczenie, poprawia pamięć, koncentrację, refleks. Przyspiesza metabolizm i proces spalania tłuszczu. Ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie oskrzeli. Dlatego może być stosowana przy hamowaniu nagłych ataków duszności oraz profilaktycznie przy astmie. Badania potwierdzają także pozytywny wpływ kofeiny na układ immunologiczny. Kofeina jest również znanym środkiem przeciwbólowym. Dlatego stosowana jest w lękach przeciwbólowych. Picie kawy może także mieć pozytywny wpływ na stan układu moczowego, ponieważ kofeina działa moczopędnie. Spożywana jednak w nadmiarze może odwadniacze organizm. Dlatego zawsze po wypiciu kawy zaleca się uzupełnienie płynów w organizmie przynajmniej w takiej samej objętości, co wypita ilość kawy. Jednocześnie pamiętajmy, że wraz z wodą usuwane są z organizmu niezbędne minerały.
Umiarkowane spożycie kawy wpływa na poprawę nastroju dzięki produkcji serotoniny, dopaminy i adrenaliny. Kawa jest również źródłem przeciwutleniaczy tj. kwasu chlorogenowego, kawowego oraz chinowego. Ten pierwszy ma wpływ na zmniejszenie absorpcji glukozy, a w konsekwencji zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2 nawet o 50%. Jednocześnie należy pamiętać, że kawa jest źródłem wolnych rodników w diecie. Jak wiadomo to właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za wszystkie procesy degradacje w organizmie, w tym procesy starzenia. Kawa jest bogatym źródłem witaminy PP.
Guarana wspomaga efektywność treningu, przeciwdziała zmęczeniu, przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku. Oprócz tego polepsza czujność psychiczną, zwiększa wytrzymałość fizyczną. Guarana zwana jest tonikiem leczniczym, ponieważ opóźnia procesy starzenia się organizmu, odtruwa, bywa pożyteczna przy wzdęciach, zaburzeniach trawiennych oraz przy przedwczesnej miażdżycy tętnic. Ma zastosowanie przy leczeniu cellulitu. Posiada właściwości antyagregacyjne podobnie jak aspiryna. Obniża syntezę płytek krwi. Godna uwagi jest równiej jej rola w walce z negatywnymi skutkami działania wolnych rodników. Guarana działa szybko i efektywnie.
Guarana stymuluje układ nerwowy, zwiększa zdolność koncentracji, hamuje uczucie głodu. Zawarta w guaranie kofeina jest czynnikiem termogenicznym, dzięki czemu pobudza przemianę materii.
W lecznictwie stosowana jest jako składnik leków nasercowych. Dzisiaj w Brazylii Guarana dodawana jest do napojów w celu dostarczenia organizmowi dodatkowej energii w naturalny sposób. Guarana jest łagodniejsza dla układu pokarmowego niż większość innych postaci kofeiny. Dlatego przez wiele osób preferowana jako alternatywa kawy.
Guaranę można dodawać np. do koktajli. W tym celu zblenduj banana, szklankę mleka i 1 łyżeczkę guarany.
Yerba mate to napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napój ten jest szczególnie popularny w Ameryki Południowej, a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu.
Mate ma szereg właściwości zdrowotnych: ma działanie pobudzające, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne, jest przeciwutleniaczem, wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu LDL, działa przeciwnowotworowe, działa przeciwzapalnie. W skład yerba mate wchodzą: kofeina, teobromina, polifenole, saponiny, witaminy, minerały. Szczególnie dużo tutaj jest magnezu, manganu, potasu, które pomagają utrzymać balans elektrolitów. w organizmie podczas redukcji wagi. Yerba stymuluje umysł. Często stosowana jest do poprawy pamięci i koncentracji. Mówi się, ze pomaga lepiej tolerować ciepłą, wilgotną pogodę. Uznawana jest za tonik pobudzający, znoszący zmęczenie psychiczne i fizyczne. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.
Zielona herbata pobudza i orzeźwia, dzięki zawartości teiny działającej tak samo jak kofeina znajdująca się w kawie. Liście herbaty, zarówno czarnej, jak również zielonej, mają od 2,5-4% teiny, z której ok. 80% przechodzi do naparu podczas parzenia. Filiżanka herbaty zawiera od 30-100 mg teiny. Po jej wypiciu zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia i wyczerpania mija. Teina nie tylko ułatwia proces uczenia się i poprawia zdolność kojarzenia,a le reguluje również prace jelit, a u niektórych osób łagodzi rożnego rodzaju bóle. Należy jednak pamiętać, ze pobudza jedynie świeży napar i to uzyskiwany najwyżej po 3 minutach.
Napar z zielonej herbaty działa moczopędnie, co przyczynia się do likwidowania obrzęków. Jednocześnie ma właściwości oczyszczające-usuwa toksyny nagromadzone w tkankach. Dzięki temu może stanowić skuteczną broń przeciw cellulitowi, może tez zapobiegać jego powstawaniu.
Zawarte w zielonej herbacie związki neutralizują bakterie bytujące w jamie ustnej, które mogłyby przyczynić się do zapalenia dziąseł i rozwoju paradontozy. Jednocześnie przeciwdziałają powstawaniu nieprzyjemnego zapachu. Co więcej-zielona herbata ma również właściwości przeciwpruchnicze. Jest to zasługa antybakteryjnego działania polifenoli. Warto, wiec herbaciany napar stosować także do płukania ust.
Dzięki jednemu z polifenoli-EGCG, zielona herbata może bardzo skutecznie pomoc w pozbyciu się tkanki tłuszczowej, ponieważ hamuje on wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasila ich zużycie przez organizm. Ponadto zielona herbata zwiększa aktywność niektórych enzymów biorących udział w trawieniu, korzystnie wpływa na metabolizm wątrobowy oraz nasila termogenezę.
Żeń-szeń występuje w kilku odmianach: chińsko-koreański, japoński, syberyjski i amerykański. Substancje aktywne to tzw. żeńszeniozydy, czyli saponiny żeńszeniowe oraz glikozydy. Roślina zwana żeń-szaniec syberyjskim lu rosyjskim nie jest prawdziwym żeń-szeniem. Jej czynnymi substancjami są tzw. eleuterozydy. Żeń-szeń stowarzyszenia jest od wieków w celu poprawienia wydolności fizycznej. Ponadto powinien zwiększać odporność organizmu. Żeń-szeń nazwany został adaptogenem, gdyż zwiększa odporność organizmu na kataboliczne skutki stresu, łącznie z tym generowanym podczas treningu. Żeń-szeń prawdopodobnie stymuluje wydzielanie kortyzolu, który działa antykataboliczne w trakcie i po zakończeniu wysiłku.
Suplementacja żeń-szaniem powinna zwiększać tolerancję wysiłkową, przyspieszyć proces resystucji i podnieść poziom wytrzymałości organizmu. Wzrost wytrzymałości tlenowej, niektórzy tłumaczą zwiększoną wydolnością układu krążenia, związaną z pobudzeniem przez żeń-szeń podwzgórza.
Niestety istnieje stosunkowo niewiele rzetelnych badań naukowych potwierdzających korzystny wpływ żeń-szenia na wydolność fizyczną. Najczęściej zalecane dawki wynoszą 200-300 mg dziennie.
Tauryna to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, wpływający na ośrodkowy układ nerwowy. Usprawnia i przyspiesza pracę mózgu. Jest składnikiem wielu napojów energetycznych spożywanych przez sportowców. Tauryna występuje w bardzo wysokim stężeniu w rozwijającym się mózgu. Gdy proces rozwoju dobiega końca, jej poziom znacznie spada. Jednak nasz organizm wytwarza niewielkie ilości tego aminokwasu przez całe życie. Jeśli chcemy sięgnąć do naturalnych źródeł tauryny zjedzmy rybę, mięso lub ostrygi. Znajdziemy ją też w grochu, soczewicy i serwatce. Jednak trudno te produkty traktować jak zastrzyk energii na początek dnia. Przede wszystkim dlatego, żetauryna nie jest substancją pobudzającą, tylko usprawniającą pracę mózgu. Dlatego właśnie ten związek łączony jest zazwyczaj z substancjami energetycznymi np. kofeiną w napojach pobudzających - by współdziałając "ożywić ciało i umysł".
Kolejną grupą naturalnych spalaczy są przyprawy. Jedną z ciekawszych jest imbir, który ma takie same właściwości odchudzające jak czarny pieprz. Imbir zaliczany jest do produktów rozgrzewających i przyspieszających metabolizm. Naukowcy wyizolowali jeden ze składników imbiru, gingerol, który przyśpiesza spalanie tłuszczu zmagazynowanego na brzuchu i w organach wewnętrznych. Co ważne, właśnie ten rodzaj tkanki tłuszczowej jest najbardziej niebezpieczny dla naszego zdrowia. Dlatego w wielu laboratoriach farmaceutycznych próbowano wypreparować gingerol. Zadanie okazało się bardzo trudne, ponieważ działa on najskuteczniej tylko wtedy, gdy towarzyszą mu inne substancje zawarte w imbirze. Dlatego warto dodawać imbir do różnego typu dan a nawet koktajli.
Kolejną wartą uwagi przyprawą jest curry, a szczególnie wchodząca w jego skład garcynia. Naukowcy odkryli, że jeden ze składników tej rośliny, kwas hydroksycytrynowy (HCA), wyjątkowo skutecznie zwalcza tkankę tłuszczową. Pełni on funkcję inhibitora lipogenezy, który w niezwykły sposób zwiększa przemianę materii i działa na ośrodek głodu w mózgu, powodując zmniejszenie apetytu.
Sproszkowana chili to rodzaj ostrej przyprawy, wyrabianej z papryki rocznej. Papryka ta najczęściej sprzedawana jest pod nazwą: "chili", "pieprz kajeński", "pieprz cayenne", "pieprz turecki", "pieprz gwinejski" lub płatków (grubo zmiażdżone nasiona). Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny. Czym ostrzejsza papryka tym zawiera więcej kapsaicyny. Oprócz tego pieprz kajeński to niezwykle bogate źródło witaminy A. pieprz kajeński to jedna z najbardziej cenionych przypraw o działaniu leczniczym i detoksykującym według tradycyjnej medycyny wschodu. Tradycyjne zastosowania obejmują użycie jako środek wykazujący ekstremalne działanie ogrzewające, wzmacniający osłabione funkcje wątroby, pobudzający układ krążenia, powstrzymujący krwawienia, jako składnik mieszanek ziołowych wpływający na szybką absorpcję i lepszą dystrybucję innych leczniczych składników mieszanki. Również używany w wyjątkowych sytuacjach jak omdlenia, stany szoku, nawet przy zatorach i atakach serca do przełamania negatywnych efektów ostrego stanu. Wśród jego właściwości koniecznie należy wymienić działanie przeciwzapalne, antyrakowe, uśmierzające ból, wspomagające układ krążenia, ponadto pieprz kajeński jest pomocny w leczeniu przeziębień oraz korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Jedną z najpopularniejszych przypraw jest pieprz, który ma kilka odmian: czarny, kolorowy, biały. Od dawna znane były przeciwzapalne i odkażające właściwości pieprzu. Dzięki swoim składnikom (m.in. magnez, żelazo, wapń, a nawet błonnik oraz fenole, będące silnym antyoksydantem) dodany do potraw nie tylko poprawia ich smak, ale także wykazuje działanie lecznicze.
Ważnym składnikiem pieprzu jest piperyna, według najnowszych badań piperyna ingeruje w powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Należy jednak pamiętać o przewrotnym jej działaniu, ponieważ jednocześnie pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, a tym samym wzmaga apetyt. Dzięki piperynie lepiej też wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen i beta-karoten.
Pieprz łagodzi wzdęcia, dezynfekuje drogi moczowe, pomaga zwalczyć stany zapalne (np. przyzębia), a nawet redukuje odczuwanie bólu. Według najnowszych badań, pieprz wzmacnia też działaniu kurkumy, obie z przypraw są ważne w profilaktyce antynowotworowej.
Ostre przyprawy nie są jednak wskazane dla wszystkich. Powinny ich unikać osoby cierpiące na bóle żołądka, wrzody. W przypadku takich osób mogą podrażniać organy, są ciężkostrawne, co może potęgować bóle brzucha oraz zgagę.