Wafle ryzowe to dobre węglowodany ?
Witaj.
Wafle ryżowe średnio zawierają 380-400 kcal na 100g. Przy czym waga pojedynczej sztuki jest relatywnie mała, ok. dziesięcio gramowy wafel dostarcza nam 38-40 kcal. Kaloryczność wafli ryżowych jest więc niewielka. Należy jednak zaznaczyć, że IG wafli ryżowych wynosi 85. Wafle są przede wszystkim źródłem skrobi – węglowodanów złożonych. Jeśli wybieramy produkt zrobiony wyłącznie z brązowego ryżu to dostarczamy również organizmowi pewną ilość błonnika, niancyny, magnezu, cynku i miedzi oraz manganu. Warto tutaj wspomnieć o procesie przetwarzania wafli zwanym ekstruzją. Chociaż poprawia strawność produktu, to jednak doprowadza do strat lizyny, jednego z niezbędnych aminokwasów. Umniejsza to wartość białka roślinnego, które znajdują się w waflach.
Do podstawowych walorów wafli ryżowych należą: trwałość oraz mobilność. Nie dość, że nie starzeją się tak szybko jak przykładowo chleb to jeszcze można je zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Dodatkowym atutem jest to, że nie są wzbogacone niektórymi dodatkami powszechnie stosowanymi obecnie w branży spożywczej. Mam tu na myśli rafinowane cukry prosty lub też uwodornione tłuszcze. Produkt ten często zostaje wybierany przez sportowców jako źródło węglowodanów oraz sodu (wafle z dodatkiem soli morskiej).
Wafle ryżowe są produktem przetworzonym, co powoduje straty niektórych witamin i aminokwasów oraz sprzyja powstawaniu niezdrowego akrylamidu. Zdecydowanie lepszym wyborem byłby tutaj ryż.