Problem z tłuszczem!
Witaj,
Faktem jest, ze tłuszcz jest bardziej kaloryczny od węglowodanów czy białek. 1g tłuszczu dostarcza 9kcal, podczas gdy 1g białek i węglowodanów równa się spożyciu 4 kcal. Co prawda chude odpowiedniki tłustych produktów są mniej kaloryczne, z drugiej jednak strony zawierają one więcej cukru i są mniej sycące, przez co zjadamy ich większe ilości. Wyższa zawartość węglowodanów w produktach odtłuszczonych stymuluje trzustkę do większych wyrzutów insuliny, co w konsekwencji blokuje spalanie tłuszczu i sprzyja jego odkładaniu. Ciężko w to uwierzyć, ze odkładamy więcej tłuszczu spożywając go relatywnie mniej. To jednak najprawdziwsza prawda. Nasz organizm posiada zdolność sprawnego zamieniania spożytych cukrów na tłuszcze zapasowe. Wydaje się wiec bardziej sensowne, aby zachować spożycie węglowodanów na odpowiednim poziomie oraz przyjmować dostateczne ilości tłuszczu.
Pamiętajmy jednocześnie, ze zbyt restrykcyjne ograniczenie spożycia tłuszczu może także wiązać się ze zmniejszeniem pożycia ważnych dla naszego zdrowia składników pokarmowych, jak choćby witamin A, witamina D, E, K. Dodatkowo przy niewielkiej ilości tłuszczu związki te nie są wchłaniane. Istotne jednocześnie jest dostarczanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i omega 6. Tłuszcze te są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i układu nerwowego. Brak ich spożycia sprzyja rozwojowi arytmii, wzrostowi poziomu lipoprotein o niskiej gęstości oraz może się przyczyniać do obniżenia samopoczucia, a nawet depresji.
Reasumując, nie polecam całkowitej eliminacji tłuszczu z diety. Będąc na redukcji możesz ograniczyć jego spożycie pamiętając o przestrzeganiu zasad zdrowej i zbilansowanej diety.