Zadaj pytanie
21 listopada 2015 12:37

Na czym nalezy smazyc?

Na czym najlepiej smazyc? ma to jakies wieksze znaczenie czy moge uzywac slonecznikowego?
901
7
dodał odpowiedź 21 listopada 2015 12:48
Witaj. Odradzam smażenie na oleju słonecznikowym, zdecydowanie. W ogóle zrezygnowałbym tutaj z wszelkich olejów roślinnych. Najlepiej/najzdrowiej smażyć na tłuszczach zwierzęcych, gdyż mają najwyższą temperaturę wrzenia, zbudowane są głównie z tłuszczy nasyconych. Co do słonecznikowego to nie nadaję się za bardzo, gdyż bardzo szybko się utlenia, ponieważ posiada głównie kwasy wielonienasycone oraz nie ma w składzie praktycznie przeciwutleniaczy, które na przykład olej rzepakowy, mimo, że jest to również tłuszcz z przewagą tłuszczy wielonienasyconych ma dość sporo (Witamina E, która zawiera w składzie tokoferole) - nie mniej jednak, również odradzam smażyć na rzepakowym, wiązanie podwójne są bardzo "skłonne" do utleniania się, przez co wydzielają się substancję rakotwórcze (zmiana z konfiguracji CIS na TRANS, do tego zawiera kwas erukowy, który wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Ogólnie, najlepszym rozwiązaniem będzie: olej kokosowy (który mimo, iż nie jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego posiada tłuszcze nasycone), smalec (np. gęsi), ewentualnie masło klarowane. Mam nadzieję, że pomogłem. W razie pytań proszę pisać. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał komentarz 21 listopada 2015 12:58
Dzieki wielkie, znowu :] a co sadzisz o oleju ryzowym? obilo mi sie o uszy, ze mozna smazyc.
dodał komentarz 21 listopada 2015 13:00
Osobiście odradzam. Tak jak wspomniałem - przewaga tłuszczy wielonienasyconych, wiązania dwułańcuchowe, spora ilość kwasów omega 6, które bardzo łatwo ulegają obróbce termicznej. Pozostałbym przy smalcu gęsim, oleju kokosowym, maśle klarowanym (masło powinno posiadać w składzie przynajmniej 82% tłuszczy nasyconych).
dodał komentarz 21 listopada 2015 13:25
dzieki raz jeszcze. nasluchalem sie, ze tluszcze nasycone sa zle i stad tak do tego podchodze. dzieki, ze mnie uswiadomiles :]
dodał komentarz 21 listopada 2015 13:39
Hehe, nie ma problemu. Niestety, takie powszechnie panuje przekonanie (a to wszystko wina mediów, które robią nam "sieczkę" z mózgu), że tłuszcze zwierzęce przyczyniają się do chorób sercowo-naczyniowych, do powstawania komórek nowotworowych itd. itp. Jednak, jeżeli ktoś już się zagłębi w temat np. dietetyki klinicznej (nie mówię tutaj o bardzo mocnym zagłębianiu się, gdyż ten odłam dietetyki to baaaardzo, ale to bardzo obszerny temat) to przekona się, że prawda jest zgoła inna :)
dodał odpowiedź 21 listopada 2015 12:54
Osobiście mało smażę ale jeżeli to robię to wybieram olej kokosowy, może też być po prostu masło.
dodał odpowiedź 26 grudnia 2015 07:16
najlepiej na zdrowych produktach tak jak Oliwa z oliwek,olej kokosowy
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie