21 listopada 2015 08:14 •
jajka ugotowane i omlety itp
czy bialko i zołtko jaja ma tyle samo kcal co np zrb z jajka jajecznica ale bez dodatku jakiegos tluszczu do smazenia etc. ???
1415
3
dodał odpowiedź 21 listopada 2015 08:37
Białko ma inne makroskładniki (tylko białko), a żółtko ma białko i tłuszcz. Różnią się zatem kalorycznością. O ile dobrze zrozumiałem pytanie...Kaloryczność i makroskładniki możesz sprawdzić w internecie na różnych stronach.
dodał odpowiedź 21 listopada 2015 08:42
chyb chodzi o pytanie ze np jajko przed obrobka i po obrobce termicznej. Gotujac jajko nie zmienia sie kalorycznosc jesli jajecznica bez tluszczu to tez te jajko ma tyle samo kcal jesli juz smazysz na tluszczu to do jajka dodaj kcal z tluszczu i masz gotowa jajcznice z tluszczem w kcal. Nic nie zmienia sie po ugotowaniu lub smazeniu na teflonie
dodał odpowiedź 21 listopada 2015 11:14
Witaj. Raczej tutaj te różnice mogą być niewielkie (o ile w ogóle jakieś). Dużo zależy od temperatury smażenia itd. No i pamiętaj, żeby nie ścinać maksymalnie jajecznicy a jak gotujesz jajka to raczej na miękko, gdyż żółtka zawierają również tłuszcze jedno i wielonienasycone, które są bardzo podatne na temperaturę (wiec tutaj zmiana konfiguracji cis w konfigurację trans wchodzi w grę). A jak wiemy - tłuszcze trans nie wpływają korzystnie na nasz organizm. Mam nadzieję, że pomogłem. W razie pytań - pisz. Pozdrawiam serdecznie :)