Ocena diety(zmiany)
POSIŁEK 1. 7.30
Platki owsiane 100g + 200ml mleka
3 jaja kurze całe
1x Trec multi pack
POSIŁEK 2. 10.00-11.30
Pierś z kurczaka 150- 200g
Różnego rodzaju ryże, makarony 100g.
POSIŁEK 3. 13.00-14.00
Gainer 100g (podejrzewam, że nie jest to dobry gainer bo szukałem najlepszego cenowo Hi Tec Nutrition „Whey Mass Builder”, dostałem 6 kg za 115zł ) (może macie jakieś propozycje co do zmiany gainera)
POSIŁEK 4.16.00
Pierś z kurczaka 150 - 200g (lub też jakiś stek)
Różnego rodzaju ryże, makarony 100g + warzywa
TRENING 17.00
Potreningowo 2 banany
POSIŁEK 5. 19.00
Gainer 100g
POSIŁEK 6 22.00
Chleb pelnoziarnisty 100g
Twarog chudy 150g
Oliwa z oliwek 10ml
1x Trec Multi Pack
I na końcu chciałbym się zapytać gdyż od stycznia chcę wrzucić kreatyne - Czy kreatyna " Universal Creatine " będzie dla mnie dobra i w jakich dawkach ją przyjmować i z czym najlepiej łączyć.
Witamy,
sugerujemy „zamianę“ gainera na mieszankę w postaci odżywki białkowej i zmielonych płatków owsianych/lub innego źródła węglowodanów. Powinno się minimalizować udział węglowodanów „sproszkowanych“ w diecie. Tę kwestię wyjaśnił Michał Karmowski.
Odcinek wyjaśniający dlaczego Michał Karmowski nie jest zwolennikiem węglowodanów (gainer, carbo) w postaci suplementów (3 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=xBJuukuzF4I
Polecamy odżywkę białkową Trec WHEY 100. Odżywkę białkową należy spożywać w posiłkach, w których udział białka jest niski oraz po treningu.
Posiłkiem o godzinie 19:00 nie może być gainer. Wtedy należy spożyć pełnowartościowy posiłek złożony z białka, węglowodanów złożonych, warzywa i zdrowych tłuszczów.
W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery jeśli nie jest Pan uczulony na białko pochodzenia krowego, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Podobnie wygląda sprawa z posiłkiem potreningowym. Jednak należy pamiętać, że kompozycja posiłków zależy od rodzaju diety i aktywności fizycznej w ciągu dnia oraz pory treningu.
Kwestię posiłków okołotreningowych omówiliśmy w poniższych odcinkach z cyklu Zapytaj Trenera.
Posiłek potreningowy (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=Vj1IVj0hJpM
Kwestia posiłków potreningowych była poruszana także w tych odcinkach:
https://www.youtube.com/watch?v=-aPK5jpP-KU
https://www.youtube.com/watch?v=CQF-HPFI89Q
Kreatynę radzimy przyjmować tylko w dni treningowe, w dawce 5g na 30min przed treningiem oraz po treningu. Wyjaśnił to Michał Karmowski w poniższym odcinku (1 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=sR22x40jJlc
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):